Aydın’da 1.TRALLİ Travma Rallisi Başarıyla Tamamlandı

Söke SHMYO İlk ve Acil Yardım birinci sınıf öğrencilerinin hem motivasyonunu arttırmak hem de mesleki yaşamlarında karşılarına çıkacak riskleri yakından tanımaları için ADÜ Söke SHMYO ve ATTDER işbirliğiyle planlanan 1.TRALLİ Travma Rallisi 18 Mayıs tarihinde Söke belediyesi şantiye alanında başarıyla tamamlandı. Türkiye’de ilk defa yapılan böyle bir organizasyonda; Triyaj, Yüksekten düşme, araç içi trafik kazası, dar alanda yaralıya müdahale ve taşıma teklileri olmak üzere toplam beş etap bulunmaktadır. Taşıma etabı dışında tüm etaplarda aynı okulun ameliyathane teknikerliği bölüm öğrencileri canlı manken olarak görev almıştır. Yarışma sonunda her etap için birinci, ikinci ve üçüncü olan ekiplere madalyon, toplam puanlamada ilk üçe giren ekiplere ise plaket verilmiştir.

 

1 cats

Etaplar;

1-Triyaj etabı: bu etabın amacı olağandışı durumlarda yaralılara öncelik sırasına göre kırmızı, sarı, yeşil ve siyah renkte kodları vermek ve nakil önceliğine göre uygun hastanelere naklini sağlamaktı. Bu etapta toplam 13 yaralı görev aldı. Bu yaralılara bilek amputasyonu, kol amputasyonu, bacağa batan cisim, kafa travması, göğüs travması, hipovolemik şok gibi çeşitli yaralanmaların olduğu özel makyajlar yapılarak çeşitli yerlere saklandı ve ekip üyelerinin yaralıları bulması istendi. Senaryo gereği çimento fabrikasında patlama olmuştu ve yaralı sayısı bilinmemekteydi. Bu etapta ekip üyelerinden on dakikada bütün yaralıları bulması, yaralılara doğru renk kod vermesi, en hafif yaralı olan yeşil kodlu yaralılardan basit işlemlerde yardım istenmesi gibi kriterlere dikkat etmeleri istendi.

2-Yüksekten düşme: bu etabın amacı sıkça karşılaşılan yüksekten düşme olgularına genel yaklaşımı ölçmekti. Bu etapta senaryo gereği elma ağacını organafosfat ile ilaçlayan 20li yaşlardaki olgunun ağaçtan düşmüş ve bilinci kapanmıştı. Olguda hem major kafa travması hem de organafosfat zehirlenmesi mevcuttu. Bu etapta ekip üyelerinin on dakikada olguyu tepeden tırnağa değerlendirerek ön tanısını koyması ve bu tanıya yönelik acil bakımını sağlaması, vakayı scoop sedye aracılığıyla vakum sedyeye alarak  tam vücut stabilizasyonunu sağlamaları istenmiştir.

1 cats

3- Araç İçi Trafik Kazası: bu etabın amacı, araç içinde sıkışma sonucu kalan yaralıların ilk değerlendirmesini yaparak stabilizasyon ve naklini sağlamaktı. Bu etapta olay yeri güvenliği sağlanmamış bir ortamda, sürücü kapısı açılmayan bir kamyonet içerisinde sıkışan , koluna yabancı cisim batan, majör göğüs travması bulunan vaka mevcuttu.Ekip üyelerinden on dakika gibi kısa bir sürede; olay yerine giden ilk ekip oldukları için olay yeri güvenliğini sağlamaları, araç içerindeki multitravmalı yaralıya birincil ve ikincil değerlendirmeyi yapmaları, acil bakımlarını sağlamaları ve yaralıyı KED Kurtarma yeleği ile stabilizasyonunu sağlayarak omurga tahtasına almaları istendi.

1 cats

4-Dar Alanda Yaralı Stabilizasyonu: bu etabın amacı, 112 acil sağlık hizmetlerini sunarken her koşulda müdahale yapabileceği bilincini oluşturmaktı. Bu etapta senaryo gereği minör multitravması bulunan kanalizasyon borusu içerisinde yaralı vardı ve ekip üyelerinden on dakikada bu yaralıya birincil ve ikincil muayenelerini yapmaları acil bakımlarını vermeleri ve omurga tahtası ile stabilizasyonlarının sağlanması istendi.

1 cats

5- Taşıma Teknikleri: bu etabın amacı, travmalı yaralılarda yanlış taşıma teknikleri kullanımı sonucu oluşabilecek sekonder travmların engellenmesi ve yaralı taşıma esnasında sağlık çalışanlarında oluşabilecek yaralanmaların kavranmasıydı. Bu etapta ekip üyelerinden kısa omurga tahtası üzerine konulan su dolu kovalarla oluşturulan parkuru ek kısa sürede en az suyu dökerek bitirmeleri istendi. Parkurda engebeli arazi, tırmanış, dar alan, lastiklerle oluşturulan alanlar mevcuttu.

1 cats

4 5 3

son

 

 

Paylaş