Nedir Bu İnsanların Suçu; Sağlık Personeli Olmak mı

Gün geçmiyorki sağlık çalışanlarına yönelik bir darp haberi olmasın.Gazetelerde,haberlerde artık olağan bir habermiş gibi verilmeye başlandı darp haberleri.İnsanların sağlığı için büyük bir özveri ile çalışan;çoğu zaman yaşam kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atan bu insanlara yapılan şiddet, artık tehlikeli boyutlara ulaşmıştır.Kimi, büyük özveriyle çalışanbu insanlara ağır hakaretlerde bulunmakta,kimi ise fiziksel şiddet uygulamakta.Nedir bu insanların suçu?Sağlık personeli olmak mı?Kendini koruyacak bir ekipmanın olmaması,savunmasız olmaları mı?Ne yapalım bizlerde mi silah ruhsatı almak için başvuralım,yanımızda sopalarlamı gidelim vakalara?

Hele 112 ekipleri, deyim yerindeyse sürekli deplasmanda.Acil çağrıyı alır almaz nereye kime gittiğini bilmeden, Allah a emanet gidiyorlar vakaya.Ambulans her zaman geç kalır ya? “Nerede kaldınız,Allah cezanızı versin” türünden sözlü tacizler hiç eksik olmaz.Hızını alamazlarsa darp ederler.Ne de olsa hasta psikolojisi.Çok normal görünür bu yapılanlar.Ama nerede çalışan psikolojisi!Yıllardır bu sistemde çalışan ve yıllarca da ekmeğini buradan kazanmak zorunda olan insanların günahı ne? Sağlık çalışanlarının psikolojisi ne olacak? Bu insanlar da bir anne,bir baba ya da bir anne babanın üzerine titrediği evladı.Ne zaman son bulacak bu şiddet? Dün bir hemşire,doktor, bugün bir acil tıp teknisyeni,sağlık memuru…Ya yarın?Sessizce sıranın bize gelmesini mi bekleyelim?

Görevi hayat kurtarmak olan bu insanlar artık her nöbete giderken yakınlarıyla helalleşerek gitmeye başladılar.Her nöbet bir travma,tarifi imkansız bir psikolojik harp.Bu nöbette yine ne ile karşılacağız sorusu hep zihinlerde.

Artık bu şiddet olaylarının son bulmasını istiyoruz. Her şiddet haberinden sonra “Bunu yapanları kınıyoruz” v.s.türünden klişeleşmiş sözcükleri duymak yerine, yetkililerden bu sorunun çözümü için, personelini koruyan ciddi bir adım atılmasını bekliyoruz.Artık suçlular cezasız kalmasın!Kalmasın ki, bizlerde güvenle işimizi yapalım,annemizin babamızın,çocuklarımzın aklı bizlerde kalmasın.

Bu sistemde çalışan ünvanı doktor,hemşire,sağlık memuru,acil tıp teknisyeni,paramedik… Ne olursa olsun, herkesi bu şiddet olaylarına tepki vermeye çağırıyorum.Bizler bunları hak etmiyoruz.

Hep beraber tepki gösterelim,sesimizi yükseltelim ki çığlıklarımız ilgililere ulaşsın.
Yaşar Gökbayrak

Acil Tıp Teknisyenleri Derneği
Genel Başkanı

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir