ATT DER MERSİN’den Açıklama

Acil Tıp Tesnisyenleri  Ve Teknikerleri Derneği Mersin il Başkanlığı olarak   Son günlerde 112 acil üzerinden yapılan yanlış haberler hakkında gerçekleri mersin kamuoyu ile paylaşıyoruz . Gülbin tosun vakasıyla başlayan arkasından döner yemeye gittiği  idda edilen ambulasn ve son olarak oksijen tüpü olmayan ambulasn.  Acaba bu haberleri yapan arkadaşların 112 ile ilgili hiç mi, bir bilgi birikimi yok? hadi konu ile ilgili bilgisi yok diyelim 112 ile ilgili birimleri arayıp kesin bilgi alınmadan neden bu şekilde karalama ve gerçeği yansıtmayan haberler yapılıyor…

3 gün içinde yayınlanan haberler zincirinde1. haberimiz  haber sipikeri Gülbin tosun hanım hastanenin yanında olan olayda 112 ambulansının geç geldiğini idda etmekte. haberin arkasından yaptığı yorumla 112 personelinin eğitimsiz olduğunu söylemiş ve tüm personeller yürekten yaralamış aynı zamanda halkıda 112 ye şiddet uygulaması konusunda teşvik etmiştir.. . hiçbir 112 ambulansının hastane ile bağlantısı yoktur ve 112 ayrı bir birimdir.  ambulansın bekleme yerleri de hastanelerden farklı bir yerde konuşlanmaktadır. vakaya ambulans başka bir bölgeden gelmiş ve yoğun trafikle beraber zamanında ulaşmıştır. Ama yapılan haber ve yorum sağlık çalışanını hem rencide etmiş hem de şiddete davetiye çıkarmıştır. haberde yapılan eğitimsiz sağlık personelleri yorumunun ambulansın geç kalmasıyla bir bağlantısı da bulunmamaktadır.

2. haber ise bursa inegölde  döner yemeye bile ambulasnla gittiler başlığı altında yapılan karalama ve çamur atma haberidir..idda edilen haberde 11 personelinin döner yemeye ambulasn ile gelmesidir. Evet doğrudur 112 perosneli yemek yemeye ambulans ile gider ve elinde telsiz hastası çıktığında yemeğinin yarım bırakıp görevine devam eder.112 personelleri 24 saat usulü çalıştığı halde devlet tarafından yemeği verilmeyen yada verilemeyen tek kurumdur.burda personller kendi yemeğinin parasını kendi cebinden öder.devletin yemek konusunda tek kuruş katkısı yoktur.personellerde robot olamayacığa göre günde 3 sefer ambulasn ile uygun yerde yemek ve diğer ihtiyaçlarını giderir…

3. haber ise ambulansta oksijen tüpü boş çıktı başlıklı yazıdır. Buarada ise bölgedeki vaka yoğunluğu yüzünden biten oksijen tüpü ve personelin tüpü doldurup hastayı öle alalım demesi üzerine  hasta yakınlarının verdiği tepkidir… Ama işin gerçekleri ise vaka yoğunluğundan dolayı tüpü doldurmak için fırsat bulamayan sağlık çalışanları hastanede sevk için bekleyen stabil konumdaki hastayı  tüp değişimi yaptıktan sonra almışlar .burda yapılması gerekende  eksiklerin giderilip hasta sevki öle başlanması gerekir .112 çalışanları da bunları yerine getirmişlerdir… yapılan haberde 112 personeli görevini yapmıyormuş gibi bil algı oluşturulmaktadır.

Araştırmadan yapılan bu 3 bu yaz gününde zor şartlar altında, 24 saat çalışan 112 acil sağlık personellerini yaralamış ve manevi olarak yıpratılmışlardır. Sağlık çalışanlarına şiddetin hızla tırmandığı günümüzde  112 çalışanlarına karşı toplumda güven ve itibar kaybına yol açabilecek ve hedef gösterilmesine neden olacak  ve gerçeği yansıtmayan bu haberlerin gerçek dışı niteğilini kamuoyu ile paylaşma gereği duyuyoruz.

Acil Tıp Tesnisyenleri  Ve Teknikerleri Derneği
Mersin il başkan yardımcısı .
Süleyman Sırrı Kırtıl

 

Paylaş