Organını Bağışla ve Geleceğe Büyük Bir Miras Bırak

Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Kars İl Başkanı Oğulsan Duran; 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası dolayısı ile açıklamada bulundu.

Canlı bir vücuttaki dokuların bir araya gelerek anatomik ve işlevsel bir bütün oluşturduğu, belirli bir görev yapan ve sınırları kesin olarak belirlenmiş vücut bölümüne organ denir.Bu da demek oluyor ki yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için organlarımızın işlevlerini düzgün olarak yapması gerekmektedir.Ama maalesef bu durum her zaman böyle olmuyor tüm dünyada binlerce insan organ nakil listelerinde kendilerine uygun organın bulunması için bekliyor.

ORGAN NAKLİ NEDİR?

Vücutta görevini yapamayacak derecede hasar gören bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemine organ nakli denir.

Ülkemizde yapılan organ nakillerine bakıldığında sayısı ve tıbbi olarak başarısı en yüksek ülkelerden biri olduğumuzu ancak temin edilen organların sayısı incelendiğinde canlıdan alınan organ sayılarının yüksekliği dikkat çekici 2013 yılında ülkemizde yapılan 4 bin 566 organ naklinin sadece bin 248 tanesi kadavradan yapılmıştır. 3 Kasım 2014 itibariyle bekleme listelerinde, 21 bin 766 Böbrek, 532 Kalp, 2 bin 127 Karaciğer, 39 Akciğer, 249 Pankreas olmak üzere toplam 24 bin 713 hasta olduğunu, bunun yanında 3 bin 778 Kornea bekleyen vatandaşımızın olduğunu hiç aklımızdan çıkarmamalıyız. Her yıl organ beklerken yaklaşık 6 bin vatandaşımız hayatını kaybetmektedir..Bu insanlar anne,baba,kardeşimiz hatta kendimiz olabiliriz.Bir an için elimizi vicdanımıza koyalım ve 03-09 Kasım Organ Nakli Haftasında ilgili kurumlara organ bağışçısı olmak için başvuruda bulunalım.Her insan ailesine sevdiklerine bu dünyadayken yada vefatlarından sonra miras bırakmak ister,kimi ev,kimi araba,kimi yüklü miktarda para ama bunların hiçbiri bağışlanan bir can kadar değerli değil bu yüzden hem biz sağlık çalışanları hem de tüm vatandaşlarımız bu sese kulak vermeliyiz.Geleceğe miras bırakmak istiyorsan organlarını bağışla ve insanlığa en büyük mirası bırak.

HANGİ ORGANLARIN NAKLİ YAPILIR?

-Böbrek
-Kalp kapağı
-Karaciğer
-Kornea
-Kalp
-Kemik
-Akciğer
-Kemik iliği
-Pankreas
-Deri
-İnce bağırsak

KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?

18 yaş veya üstünde olup,akli dengesi yerinde olan herkes;
-Sağlık Müdürlüklerine,
-Hastanelere

Organ nakliyle ilgili Aile Hekimlerine başvurarak,doku ve organ bağış belgesi alabilirler.
“Bu kişiler iki tanık önünde bir onay formu doldurmalıdır. Organ bağışı için bürokratik prosedürler düşünüldüğü kadar zor değildir. Bağış sertifikalarına ilgili bağış formları doldurulur doldurulmaz sahip olabilirler. Ancak kişinin beklenmedik ölümü halinde, organ bağışı için aile izni yine de gerekmektedir. Bu nedenle yapacağınız her bağışın aile içinde konuşulup bir vasiyet haline gelmesi en önemli katkı olacaktır. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin yakınları organ bağış taleplerine kulak vermelidir.

UNUTMAYIN BAĞIŞLANAN HER ORGAN FİLİZLENEN CANDIR!!!

Oğulsan DURAN
ATT DER Kars İl Başkanı

Paylaş