Taraftar Bizlerle Güvende Olacak!

Ülkemizde ani kalp durması %43 ile ölümlerde birinci sıradadır. Her yıl 100.000 kişi ani kalp durması sonucu hayatını kaybediyor. Ani kalp durması kaynaklı ölümler daha önce hiçbir belirti vermeden, yaş ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın her an her yerde görülen ve hızlı müdahale edilmediği takdirde çok hızlı can kaybına neden olan durumlardır.

Aşırı stres, yorgunluk, yoğun yaşam şartları, ailevi problemler, genetik durum beslenme sorunları gibi durumlar ani kalp durmasını tetiklemektedir.Özellikle insan yoğunluğunun fazla olduğu stresli ortamlarda hava alanı, metro istasyonu konser alanları ve stadyumlar gibi yerlerde ani kalp durmasına bağlı ölümlere erken müdahale yapılmaması durumlarında ölüm oranı yüksektir. Yurt dışında bu gibi yerlerde OED’ler (Otomatik Eksternal Defibrilatör) bulunmakta ve hızlı müdahaleyle hayatlar kurtulmaktadır.Hayatta Kal Derneği öncülüğünde Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği ve Life Point işbirliğiyle 20 profesyonel sağlık çalışanı Beşiktaş taraftarlarını ani kalp durmasına karşı korumak üzere gönüllü olarak stadyumda belirli noktalarda OED ile hazır bulunacak ve ani kalp durması durumlarına müdahale edeceklerdir.

Daha önce iki kez Vodafone İstanbul Maratonu ve bir kez İstanbul Yarı Maratonda sırtlarında OED taşıyan bisikletli profesyonel sağlık ekipleri olarak görev aldık. Dünyada ilk defa böyle bir organizasyonda Sporcular ve halkı ani kalp durmasına karşı koruduk. Bu organizasyon Uluslarası Atletizm Fedarasyonu’nun da övgüsüne mazhar olmuştur.Biz Hayatta Kal Derneği ve Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Dernekleri olarak taraftarlarımızın kalbini güvence altına almak istiyoruz. benzer bir projenin TFF nezdinde milli maçlarda yürütülmesi için de ilerleme kaydedilmiştir.

Kamil KABAHALİLOĞLU
ATTDER İstanbul İl Başkanı

Doç. Dr. Mutlu VURAL
Hayatta Kal Derneği YK Başkanı

Paylaş