Kamuoyuna Duyuru

Kamuoyuna Duyuru.
06.11.2016 tarihinde Pazar akşamı Saat 19:00’ da Manisa 19 Mayıs Stadında Fenerbahçe ve Akhisar Belediye Gençlik Spor Kulüpleri arasında oynanan futbol müsabakası esnasında yaşanan Robin Van PERSİE’nin sakatlanması sonucunda, sosyal medya ve TV programlarında hastane öncesi acil sağlık hizmetleri ve çalışanlarına yönelik onur kırıcı ve mesleği rencide edici bildirimlere yer verilmiştir.
Söz konusu futbol müsabakası esnasında; Akhisar Belediye Spor tarafından sağlanan özel bir ambulans futbolcular için, ayrıca tribünde bulunan izleyiciler için de Manisa 112’ den bir ambulans tedbir amaçlı saha dışında ve protokol ekibi olarak seyircilere yakın bir noktada konuşlanmıştır. Ayrıca İlk yardım sorumlusu olarak iki Acil Sağlık Hizmetleri personeli de stadyum içerisinde gelişebilecek sağlık sorunlarına anında müdahale etmesi için görevlendirilmiştir.
Maç sırasında yaralanan oyuncu için ilk önce kulüp doktoru ve saha içi anlaşmalı ilgili özel hastanenin doktoru ilk müdahalesini yaparak futbolcuyu soyunma odasına almışlardır. O sırada sahada seyircilerin bulunduğu tarafta beklemekte olan 112 protokol ekibine, Saha Güvenlik Şefi tarafından ambulans ihtiyacı olduğu bildirilmiştir.
Saha dışından olay yerine daha uzak bir konumda ve tirübin arkasında beklemekte olan 112 ekibi herhangi bir gecikme yaşanmaması için hemen harekete geçerek Acil Çağrı Merkezi’ni bilgilendirmiş ve olay yerine hareket etmiştir. Bunun üzerine 112 ekibi ile birlikte aynı anda olay yerine daha yakın olan Manisa Devlet Hastanesi’ ne ait Acil Yardım Ambulansı’ da olay yerine yönlendirilmiştir. Acil Çağrı Merkezine 19.39 da düşen çağrı sonrası 19.41 de ekibe bildirilmiştir. Olay yerine iki ekip görevlendirilmiş olup, Manisa Devlet Hastanesi’ ne ait Acil Yardım Ambulansı saat 19.42 de hareket ederek, olay yerine 19.45 de ( 3 dakika içinde) ulaşmıştır.
Ancak stadyum giriş kapılarının açılmasında gecikme meydana gelmesinden kaynaklanan ve de hastanın revirde bekletilmesi gerekirken soyunma odası dışına çıkartılarak sedyede bekletilmesi gibi olumsuzlukların bir araya gelmesinin oluşturduğu olumsuz hava neticesinde 112 ambulans hizmetinin geciktiği gibi lanse edilen, ama kayıtlarımızda da görüleceği üzere gerçek olmayan bir durumla karşılaşılmıştır. Manisa Devlet Hastanesi’ ne ait Acil Yardım Ambulansı ile yaralı futbolcu ambulansa alınarak en kısa sürede Manisa Devlet Hastanesi’ ne nakli sağlanmıştır.
Bu itibarla; 14.05.2011 tarih ve 27905 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sporda Şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair Kanun’un Spor alanlarının güvenlik ve düzenine ilişkin tedbirler kısmı MADDE 5 – (1)’ de Ev sahibi spor kulüpleri; a) Spor alanlarında sağlık ve güvenliğe ilişkin tedbirleri almakla yükümlüdür denmektedir.
Yine aynı Kanun’ un Üçüncü Bölümündeki Spor alanlarındaki güvenlik sistemleri kısmı’ nda MADDE 20 – (1)’ de d) Profesyonel müsabakaların oynandığı spor alanları ile basketbol, voleybol ve hentbol dallarının en üst liglerinde acil tıbbi müdahale için her tribünde bir ilk yardım odası kurulur ve yeterli sayıda sağlık personeli ve ambulans bulundurulur. Diğer spor faaliyetleri için müsabakanın özelliği ve seyirci kapasitesi dikkate alınarak gerekli teknik donanım ile yeterli sayıda sağlık personeli bulundurulur denilmekle birlikte e) İtfaiye ve benzeri acil durum araçları için özel park yerleri ve bu araçların geçişlerine olanak sağlayacak güzergâh belirlenir,
MADDE(4)’ te ise Spor alanlarında kurulacak teknik donanımlar, ilk yardım ve sağlık, yangından korunma, spor alanının yapısal sağlamlığıyla ilgili olarak spor alanı güvenlik sertifikası ile tebliğ-tebellüğ belgeleri ve benzeri konularda hazırlanacak olan standart formlar, ilgili bakanlık ve federasyonların görüşleri alınarak Spor Genel Müdürlüğünce hazırlanır, denilmektedir.
Türkiye Futbol Federasyonu da resmi internet sitelerinden bir yazı yayınlayarak 112 ambulansıyla gecikme olmadan futbolcunun nakledildiğini de duyurmuştur.
Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanlarının ölüm ile yaşam arasındaki o ince çizgide hayat kurtarmak uğruna mekik dokudukları ve gece, gündüz, kar, kış, yağmur, çamur demeden yedi gün, yirmi dört saat (7/24) can ve baş ile özverili şekilde görev yaptıkları görmezden gelinerek, söz konusu olayda 112 Ambulans Hizmetinin geciktiği gibi lanse edilerek, Acil Sağlık Hizmetleri hedef gösterilmiştir.
Bu konuda ATTDER olarak ilgili mercileri harekete geçmeye davet ediyor ve ilgili tv kanallarında olumsuzluğun arttırılmasına katkıda bulunan bu programların yayınına izin verdiğinden dolayı kınıyoruz.

Paylaş