112 Çalışanlarına fiili hizmet zammı ve erken emeklilik

“Adana’da 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nda acil tıp teknisyeni olarak görev yapan Emine Örgen hastayı hastaneye sevki sırasında saldırıya uğraması sonucu geçmiş olsun dileklerini ileten ATTDER Başkanı Yaşar Gökbayrak, şiddete karşı ağır yaptırımlar getirilmelidir” dedi.

Acil Tıp Teknisyenleri Derneği Başkanı Yaşar Gökbayrak; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununun 40. maddesine göre riskli meslek grupları belirlenmektedir.

Emniyet ve TSK mensupları 360 gün çalışmalarının karşılığında 90 gün itfaiye çalışanları ise 360 gün çalışmaları karşılığında 60 gün fiili hizmet zammından faydalanmaktadır.
Çalışma alanına baktığımızda sağlık çalışanları da riskli meslekler grubunda yer almaktadır. Fakat bunların arasında 112 acil çalışanları sürekli sahada insanlarımıza acil yardım hizmeti sunmaktadır.

Sağlık çalışanları bulaşıcı hastalıklar, ambulans kazaları, darp, hastaların apartmanlardan indirilmesi sürecinde bel boyun fıtığı gibi meslek hastalıklarına maruz kalmaktadır. Bu nedenle 112 acil çalışanları da riskli birim olarak kabul edilmeli ve fiili hizmet zammından yararlanarak erken emeklilik hakkı tanınmalıdır.

Gökbayrak; “Avrupa’daki örneklere baktığımızda acil yardım çalışanlarının 10 – 15 yıl aktif olarak hizmet verdikleri göz önüne alınırsa ülkemizde de benzer uygulamanın hayata geçirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.