Aile Hekimliğinde Acil Tıp Teknisyenliği Ödül mü Ceza mı?

Aile Hekimliğinde Att’lerinde Atanması Ödül, Geçici Görevlendirmeler Ceza…

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bakanlar Kurulu üyelerinin imzasını taşıyan ”Aile Hekimliği Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ile Sözleşme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” 30.12.2010 tarihinde Resmi Gazete’nin yayımlandı.

Bu yönetmeliğin 5. maddesi gereğince Acil Tıp Teknisyenlerine Aile Hekimliğinde aile sağlığı elamanı olarak çalışmasının yolu açılmıştır.

İlk başta yapılan bu değişikliği meslektaşlarımız adına yeni bir iş sahası açılacağı ve aile sağlığı elemanı eksikliği nedeniyle tıkanan aile hekimliğine pozitif katkı sağlayacağı için olumlu yönde değerlendirmiştik.

Yeni alımlarda da Aile Sağlığı Elamanı bulunan yerlere ve açık bulunan birimlere açıktan atama şekliyle Acil Tıp Teknisyenleri de bu birimlere başvurabiliyor.

Acil Tıp Teknisyenleri için bu alanda bir iş sahasının açılması atamayı bekleyen 20 bine yakın meslektaşımız adına güzel bir durum tabi ki; ancak Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan sözleşmeli Acil Tıp Teknisyenleri için durum hiç de iç açıcı değil.

Son zamanlarda meslektaşlarımızdan bu konu ile ilgili şikayetler almaya başladık. Hastanenin acil servislerinde ve 112’de çalışan Acil Tıp Teknisyenlerinin Aile Sağlığı birimlerinde geçici görevle görevlendirilmesi meslektaşlarımızı son derece rahatsız etmekte ve motivasyon kaybına yol açmaktadır.

Bir Aile Sağlığı Elamanı istifa ettiğinde ya da izin veya rapor aldığında önceleri bu birimlere hizmet puanlarına göre ebe, hemşire, sağlık memurları görevlendirilmekteydi. Ancak yönetmelikte yapılan son değişikliğe istinaden hastanelerin acil servislerinde veya 112’lerde çalışan Acil Tıp Teknisyenlerinin hizmet puanları olmamasına rağmen; atama yılları göz önüne alınarak ebe, hemşire, sağlık memuru v.b.aile sağlığı elemanı olarak görevlendirilebilecek personele göre hizmet puanlarının düşük olduğu gerekçesiyle meslektaşlarımız geçici olarak görevlendirilerek mağdur edilmektedir.

Yönetmelikte yapılan son değişikliğe göre Acil Tıp Teknisyenlerinin aile sağlığı elamanı olarak çalışabilmesi, illerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yapılacak geçici görevlendirilmelerde meslektaşlarımıza “hizmet puanınız düşük olduğu için siz görevlendirileceksiniz” dayatması yapılacağı anlamına gelmemelidir.

Aile Sağlığı Elemanı yetersizliği olan birimlerde geçici görevlendirmeleri önlemek için İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı gibi KPSS şartı aranmadan kamuda çalışmayan ve bu birimlerde çalışmak isteyenler için açıktan atama yöntemiyle personel alımına gidilerek bu sorunun çözülmesi; İzin ya da rapor nedeniyle yaşanan eksiklikleri gidermek amacıyla yapılacak görevlendirmelerde de önceden olduğu gibi ebe, hemşire ve sağlık memurlarının görevlendirilerek yaşanan mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir.

Att. Ekrem Özdemir
Acil Tıp Teknisyenleri Derneği Genel Sekreteri

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir