Ambulanslar Özel Olarak Üretilmeli

Türkiye’de 4000’e yakın ambulans olduğunu ve bunun 3000 e yakınının sağlık bakanlığına ait olduğunu belirten Acil Tıp Teknisyenleri Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak “Ambulanslar özellikle ambulans olarak üretilmemektedir. Kullandığımız ambulanslar panelvan tipli genelde yük taşımak için kullanılan araçlardır ve bu araçların ambulans olarak kullanılması için yapılan tek değişiklik ağırlık merkezlerinin değişmesidir, bu da yeterli olmuyor. Özellikle yağmur yağdığında bazı ambulansların arkası sağa sola savruluyor.Bu durum ambulansların yük taşımaya uygun olması nedeniyle arkasında yük olmadığından kaynaklanıyor.Bu alanda dev bir ambulans filosuna sahip olan sağlık bakanlığı ihale sürecine girdiğinde özellikle ambulans olarak üretilen araçların tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır”dedi.

AMBULANSLARIN İÇ DİZAYNI YENİLENDİ

Ambulansların iç dizaynının son dönemde ciddi anlamda yenilendiğini, ekipman anlamında yeterliliğe sahip olduğunu, avrupayla rekabet edebilir düzeye geldiğini belirten Gökbayrak “Her ülkenin kendine uygun donanımları var. Avrupa’da farklı ambulans tipleri, Amerika’daysa kabini ayrı olan ambulanslar var. Bizim ambulansların iç dizaynıyla ilgili bir sıkıntımız yok sadece bazı malzemelerin yerleri değiştirebilir örneğin; yeni ambulanslarda travma tahtası ekibin oturduğu yerin hemen üst tarafında bir kaza anında kafa, boyun travmasına olabilir. Malzemelerin yerleriyle ilgili düzenlemeler yapılabilir” dedi.

DAYANIKLILIK ARTTIRILMALI

Gökbayrak ambulansların daha dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini belirterek “Ön kabinde bulunanların yaşama şansı yüksek ama herhangi bir kaza esnasında ambulansların arka kabini büyük hasar görüyor,burada bulunan hastanın ve meslektaşlarımızın yaşama şanları çok az.Ambulansların arka kabinleri çelik bariyerlerle sağlamlaştırılmalı;personelimizi ve hastayı koruyacak şekilde hava yastıkları ile desteklenmelidir” dedi. Ayrıca ambulansların dış dizaynının standartlara uygun olduğunu belirtti.

BOY KİLO STANDARTI GETİRİLMELİDİR

Genellikle sağlık meslek liselerinden mezun olanlara bakıldığında bayan oranın yüksek olduğunu ve bayanların göreve başladığında hasta taşımada zorlandıklarını belirten Gökbayrak; Milli Eğitim Bakanlığına boy kilo standartlarının getirilmesi için başvurduklarını,fiziki yeterliliğe sahip bayan erkek herkesin bu mesleği yapabileceğini ama boy kilo standartlarının olması gerektiğini belirtti.

BAKANLIK NET BİR KARAR VERMELİ

İstanbul’da yeni uygulanmaya başlanan ambulanslara trafikte fermuar tarzı yol verme şeklindeki uygulama için Gökbayrak “Türkiye’de yıllardır sol şeridin boşaltılması sistemi uygulamaktadır ve vatandaşlar ambulansın siren sesiyle sağ tarafa çekilerek yol vermektedir. Fermuar sistemi İstanbul’da uygulanmaya başladı. Belki onunda avantajları olabilir ama halkımızda sol şeridin boşaltılması konusunda bir bilinç oluştu. Yeni sistem tereddüt yaratabilir. Bununla ilgili bakanlığın net bir karar vererek halkı bilinçlendirmesi en sağlıklısı olur” dedi.

İZMİR ŞANSLI

İzmir’in durumunu değerlendiren Gökbayrak “ İzmir şu an gerçekten iyi bir durumda.86 112 istasyonu var ve bu sayı gitgide artıyor. Ekiplerimizin çoğunluğu 2 dakika içinde vakaya çıkış yapıyor ve ulaşım sürecimiz 10 dk’nın altında.Bu Avrupa standartlarında yüksek bir oran anlamına geliyor” dedi. “Medya Sağlık”