Artık 112’de Riskli Birim

Uzun bir süreden beri gündemi meşgul etmekteydi 112 çalışanlarının riskli birim olarak kabul edilmemesi. Fedakarca görev yapan, zaman zaman saldırılara maruz kalarak darp edilen, yaşam kurtarmak için zamanla yarışırken ambulans kazaları sonucu hayatını kaybeden 112 çalışanları bir türlü riskli birim olarak kabul edilmiyordu. Açılan binlerce davaya rağmen yargı organları da bu konuda hem fikir değildi. Davayı kazanarak bu statüyü kabul ettiren istisnalar da vardı ama birçok ilde 112 çalışanları davaları kaybetmekle kalmayıp üstüne 1000 TL yi bulan avukat ve dava masraflarını da ödemek zorunda kalmaktaydı.

Acil Tıp Teknisyenleri Derneği olarak bu konuyu ülke gündemine taşımaya karar verdik ve Cumhurbaşkanına Sorun uygulamasına katıldık. Elenen binlerce soru arasından oylamaya açılan “112 çalışanları da riskli birim olarak değerlendirilmeyi hak etmiyor mu?” sorusu bütün sağlık çalışanlarının desteği ile 36550 oy alarak birinci oldu ve Çankaya Köşküne davet edilen Acil Tıp Teknisyenleri Derneği Başkanı Yaşar Gökbayrak tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e iletildi. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki olumlu kanaati sonucunda medyanın bu konuya ilgisi ne kadar doğru bir iş yaptığımızın göstergesiydi.

Toplu sözleşme görüşmelerinde onlarca talep arasından üzerinde ilk uzlaşılan konular arasında yer alan 112 çalışanlarının riskli birim olarak kabul edilmesi kararı resmi gazetede de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu karar ile artık 112 çalışanlarının döner sermaye katsayısı da yüzde 150’den yüzde 200’e yükseltildi. Bu süreçte bizlere destek veren herkese teşekkür ederiz.
Sıra riskli birim olarak kabul edilen 112 çalışanlarının 5510 sayılı kanunda belirtilen riskli meslekler arasında yer almasını sağlayarak erken emeklilik hakkını elde etmekte…

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir