Medimagazin Gazetesinin Bu Haftaki Konuğu, Acil Tıp Teknisyenleri Derneği idi.
Dernek Başkanımız Yaşar Gökbayrak’ın Medimagazin gazetesindeki söyleşisi
Derneğiniz ne zaman kuruldu, tarihçesini anlatır mısınız?
Acil tıp teknisyenliği ülkemizde yeni gelişmekte olan bir meslek dalıdır.16 Haziran 2000 tarihinde verilen ilk mezunların çalışma hayatına atılmasıyla acil sağlık sisteminde yer alan mesleğimiz ve meslektaşlarımız ilk yıllarda kamuda ve özel sektörde yeterince tanınmamanın sıkıntılarını yaşadı. Acil Tıp Teknisyenleri Derneği; acil tıp teknisyenlerinin yaşamış oldukları sıkıntılara karşı kayıtsız kalmamak, ülkemizde acil sağlık hizmetlerinin gelişimine katkı sağlamak ve acil tıp teknisyenliğini her platformda temsil etmek amacıyla 22 Mart 2006 tarihinde yedi acil tıp teknisyeninin girişimiyle İzmir’de kurulmuştur. Kurucu Üyeler: Yaşar Gökbayrak, Murat Keskin, Ceyhan Molla, Ertan Lazoğlu, Huriye Metin, Yusuf Ziya Divarcı ve Melek Arslan’dır.
Derneğinizin genel faaliyet alanları nedir?
Acil tıp teknisyenliğini tanıtmak, acil tıp teknisyenlerini yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek, acil tıp teknisyenleri arasında birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlamak, mezuniyet sonrası eğitim organizasyonları düzenlemek ve eğitim standartlarını belirlemek, acil sağlık hizmetinin kalitesini artırarak ülkemizde uluslararası standartlarda acil sağlık hizmetinin sunulmasına katkıda bulunmak, ilk yardım konusunda halkı bilinçlendirmektir.Bu amaçla Acil Tıp Teknisyenleri Derneği bünyesinde Eğitim, Afet, Halkla İlişkiler ve İletişim, Öğrenci Komisyonları faaliyet göstermektedir.
Alanınızda başka dernekler de hizmet veriyor mu?
Acil Tıp Teknisyenleri Derneği ülkemizde acil tıp teknisyenlerinin tek sivil toplum örgütüdür.
Derneğinize kimler üye olabiliyor? Şu anki üye sayınız kaçtır?
Dernek tüzüğünde belirtilen şartları taşımak şartı ile acil tıp teknisyenleri ve acil tıp teknisyenliği branş öğretmenleri derneğe üye olabilmektedir. Şu anki üye sayımız 612’dir.
Üyeler arasında iletişimi nasıl sağlıyorsunuz? Derneğinizin mail grubu ya da web sayfası var mı?
Derneğimizin web adresi www.attder.org.tr’dir.Meslektaşlarımızı güncel gelişmelerden haberdar etmek amacıyla toplu sms sistemimiz, ayrıca ATT FM adlı internet üzerinden yayın yapan bir radyomuz bulunmaktadır. Aynı zamanda sosyal paylaşım sitelerini de aktif olarak kullanmaktayız.
Genel kurul ve üye seçimleri ne kadar sürede bir yapılıyor? Seçimler en son hangi tarihte yapıldı?
Genel kurul 3 yılda bir aralık ayı içerisinde yapılmaktadır. Seçimler en son 5 Aralık 2009 tarihinde yapıldı.
Derneğiniz tarafından yayınlanan periyodik bir yayınınız var mı?
Düzenli olarak yayınlanan bir bilimsel yayınımız yoktur; fakat 2007 yılında ATT DER Bülten, 2008 yılında da Yaşam Zinciri adıyla yayınlanan dergi 81 ilde bulunan meslektaşlarımıza ulaştırıldı.
Derneğinizin Yeterlilik Kurulu var mı? Varsa yeterlilik sınavı yapılıyor mu?
Derneğimizin yeterlilik kurulu bulunmamaktadır.
Derneğinizin düzenlediği kongre ve diğer bilimsel etkinlikler hakkında bilgi verir misiniz?
Derneğimiz 4-6 Aralık 2009 tarihleri arasında 1. Acil Tıp Teknisyenliği Sempozyumu’nu Sağlık Bakanlığı, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri AŞ (İZFAŞ)’nin katkılarıyla İzmir’de gerçekleştirmiş olup; sempozyuma ülkemizin değişik illerinden 421 meslektaşımız katılmıştır. Sempozyumun her 2 yılda bir düzenli olarak yapılması planlanmaktadır.
Ayrıca ATT DER ülkemizde düzenlenen ve mesleğimizi ilgilendiren ambulans rallileri, sempozyumlar ve birçok bilimsel organizasyona destek olmaktadır.
Derneğimizin en önemli projeleri arasında yer alan mezuniyet sonrası eğitim organizasyonları kapsamında bugüne kadar “Travmalı Hastaya Genel Yaklaşım Kuralları”, ”İleri Hava Yolu Uygulamaları”, ”İleri Yaşam Desteği”, ”Adli Vakalara Acil Müdahale”, “Tıbbi ve Jinekolojik Aciller”, ”EKG” konularında olmak üzere 18 farklı ilde 27 mezuniyet sonrası eğitim, 3 panel ve 1 çalıştay organizasyonu yapılmıştır.
Ülkemizde ilk defa düzenlenen 1. Acil Tıp Teknisyenliği Sempozyumu 4-6 Aralık 2009 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ’ın katkılarıyla İzmir’de gerçekleştirilmiştir.
Üye olduğunuz uluslararası örgütler var mı? Yapılan ortak çalışmalar nelerdir?
Derneğimizin şu an için üyesi bulunduğu uluslararası bir kuruluş bulunmamaktadır.
Dernek gelirleri nelerdir?
Derneğin temel geliri üye aidatlarıdır. Ayrıca, düzenlenen sempozyumlardan da gelir elde edilmektedir.
Aidat gelirleri, Dernek gelirlerinin ne kadarını oluşturuyor? Her üye aidat ödüyor mu? Ödenmediği takdirde uygulanan yaptırımlar nelerdir?
Dernek gelirimizin yaklaşık olarak yüzde 75’i üye aidatlarından oluşmaktadır. Aidatların düzenli ödenme oranı düşük olmakla birlikte bugüne kadar herhangi bir yaptırım uygulamadık. Ancak aidat borcu bulunan üyelerimiz genel kurulda seçme ve seçilme hakkını kaybederler.
Branşınızla ilgili eğitim süresini yeterli/fazla buluyor musunuz?
Acil tıp teknisyenliği sağlık meslek liselerinde 4 yıl süreli eğitim verilen bir programdır. Eğitim süresi yeterli olmakla birlikte, acil tıp teknisyenleri önlisans ve lisans eğitimleri konusunda sıkıntılar yaşamaktadır.
Acil Tıp Teknisyenleri Derneği olarak verilen eğitimin içeriği ve kalitesi de bizleri yakından ilgilendirmektedir. Acil Tıp Teknisyenliği programları MEB Ortaöğretim Projesi kapsamında modüler yapıda yeniden hazırlanarak 2008-2009 döneminden itibaren eğitim ve öğretime devam edilmektedir. Bu alanda yapılan çalışmaları desteklediğimizi ve bu çalışmaların verilen eğitim standardını yükselttiğini belirtmek isterim.
Türkiye’de branşınızla ilgili acil tıp teknisyeni sayısında bir eksiklik veya fazlalık söz konusu mu?
Ülkemizde kırk binden fazla acil tıp teknisyeni bulunmaktadır. 2010-2011 öğretim yılı itibariyle sağlık meslek liselerinde 17 bine yakın acil tıp teknisyeni öğrencisi öğretime devam etmektedir. Kamu ve özel sektörde çalışabilecek maksimum acil tıp teknisyeni sayısının hesaplanıp kademeli olarak öğrenci sayısının azaltılması gerektiğini düşünüyoruz.
Derneğinizin kısa veya uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüğü hedefleri nelerdir?
İki yılda bir düzenlemeyi hedeflediğimiz Acil Tıp Teknisyenliği Sempozyumu’nun 2.sini 24-25 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Yönetim kurulumuzun almış olduğu karara göre Acil Tıp Teknisyenleri Derneğinin kuruluş tarihi olan 22 Mart, 2011 yılından itibaren ülkemizde “Acil Tıp Teknisyenleri Günü” olarak kutlanacaktır. Bu yıl ilk defa yapılacak kutlamalar kapsamında ülkemizin dört biryanından gelecek meslektaşlarımızla Ankara’da birarada olmayı planlıyoruz. Anıtkabir’de yapılacak resmi törenin ardından bir panel düzenlenecek. Akşam yapılacak yemek organizasyonu ile de program son bulacak.
Derneğimizin en önemli hedeflerinden biri de acil tıp teknisyenliği meslek kanununun bir an önce çıkarılmasını sağlamak ve mesleğimizi acil sağlık sistemi içerisinde hak ettiği konuma yükseltmektir.
Ayrıca, Türkiye ismini almak için gerekli girişimlerde bulunmayı hedefliyoruz.
Teşekkürler
Derneğin Kuruluş Tarihi:
22.03.2006
Üye Sayısı: 612
Web Adresi:
www.attder.org.tr
Derneğin Yönetim Kurulu
Başkan: Yaşar Gökbayrak
Başkan Yardımcısı: Murat Keskin
Genel Sekreter: Ekrem Özdemir
Sayman: Ceyhan Molla
Yönetim Kurulu Üyeleri:
Mürvet Totuk Berrak
Sevcan Bil
Can Cansızlar
Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri:
Suzan Irmak
Mahmut Yılmaz
Nurgül Kömürcü
Raziye Özdoğan
Arife Akdemir
Ümit Yaşar Akkoca
Denetleme Kurulu Üyeleri:
Sevim Şen
Osman Nuri Kundakçı
Esra Erkeç
Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri:
Hasan Bozok
Abdullah Arı
Maide Dursun
Bir yanıt yazın