Bursa’da Şiddete Karşı Yürüyüş ve Basın Açıklaması Yapıldı

Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Bursa İl Başkanlığı ve katılan sendika ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle son zamanlarda artan şiddet olaylarına karşı yürüyüş ve basın açıklaması yapılmıştır.

Basın açıklamasına;

TÜRK SAĞLIK-SEN BURSA ŞUBESİ
SAĞLIK-SEN BURSA ŞUBESİ
SES BURSA ŞUBESİ
BUSAD (BURSA SAĞLIK ÇALIŞANLARI DERNEĞİ)
ŞEVKET YILMAZ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇALIŞANLARI DERNEĞİ
TÜRKİYE KIZILAY DERNEĞİ BURSA ŞUBE BAŞK.
BURSA TABİPLER ODASI
PAR-DER(PARAMEDİK DERNEĞİ)
AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ

katılmıştır.

Basın Açıklaması

Can kurtarmaya mı gidiyoruz, yoksa canımızı kurtarmaya mı?

Sağlıkta şiddet artık iyice kanıksandı ve sıradanlaştı. Ne derseniz deyin, ne açıklama yaparsanız yapın insanlar hala sağlık çalışanlarına karşı şiddet uygulamaktan vazgeçmiyor. Artık hayatın doğal akışında o kadar olağanlaştı ki, haber değeri bile olmuyor artık medyada… İnsanların sağlığı için büyük bir özveri ile çalışan; çoğu zaman hayat kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atan bu insanlara yapılan şiddet, artık tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Kimi, büyük özveriyle çalışan bu insanlara ağır hakaretlerde bulunmakta, kimi ise fiziksel şiddet uygulamakta. Nedir bu insanların suçu? Sağlık personeli olmak mı? Kendini koruyacak bir ekipmanın olmaması, savunmasız olmaları mı? Ne yapalım bizlerde silah ruhsatı almak için başvuruda mı bulunalım.
Van da öldüresiye darp edilen sağlık personellerinin şuçları neydi? 70 kilometre uzaklıktaki Sevindik köyünden doğum yapacak bir kadını alarak hastaneye ulaştırmaktan ve yeni vakalarına yardımcı olmak için istasyonlarına dönmekten başka..!Cani ruhlu insanlar araçlarıyla, ambulansı sıkıştırıp yoldan çıkarmaya çalışan bu iki kişi neyi amaçlamış olabilir ki? Kim bayan personelleri öldüresiye dövebilir ki? Bu neyin kini neyin öfkesi?

Ambulans şoförü Bayram Lenk, Acil Tıp Teknisyenleri Nazime Çiçek ve Bahar Aksoy ağır şekilde yaralanmıştır. Halen Bayram Lenk ve Nazime Çiçek yoğun bakımda tutulmaktadır. Kendilerine buradan acil şifalar diliyoruz.
Bursa Kestel’de Bir hasta muayene olmak için gittiği Ahmet Vefik Paşa Aile Sağlık Merkezindeki Dr. Hamdi Sarıışık’a yumrukla saldırdı.
Sağlık çalışanlarına yapılan şiddet bardağı taşırmış, sınır aşılmış, sağlık çalışanlarının canına tak demiştir. Her şiddet haberinden sonra bunu yapanları kınamak yerine, personeli koruyan ciddi adımlar atılmasını bekliyoruz. Ambulansı durdurup sağlık çalışanlarını yoğun bakımlık edene kadar dövenlerin ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyor ve yetkililerden acil çözümler bekliyoruz. Artık suçlular cezasız kalmasın! Kalmasın ki, bizler de güvenle işimizi yapalım.

TBMM komisyon raporuna göre son 6 ayda şiddete maruz kalarak, “beyaz kod” uygulamasına yapılan şikayet sayısı 4.342 olmuştur. Ancak, bu sayı ve basın yayın organlarımıza yansıyan bölümü buz dağının görünen yüzünden ibarettir. Yapılan anketlere göre 24 saat kesintisiz hizmet veren sağlık çalışanlarımızın %82’si şiddete maruz kalmıştır.

Bugüne kadar hukuksal, yapısal ve sosyal bir takım çalışmalar başlatılmasına rağmen, askıda kalması sağlık alanında şiddet dilinin hakim olmasına sebep olmuştur.

Dernek olarak yetkililerden şu taleplerde bulunuyoruz;
*Şiddet uygulayanlar tutuklu yargılansın.
*Cezalar ertelenmesin.
*Şiddet uygulayanların sosyal güvenceleri 6 ay yada 1 yıl askıya alınarak sağlık hizmetlerinde ücret ödesinler.
Hep beraber tepki gösterelim, sesimizi yükseltelim ki çığlıklarımız ilgililere ulaşsın. Halkımızla aramıza bariyer olarak konan güvenlik görevlileri ile kameralarla, günlük geçici tedbirlerle bu işin durmayacağı gün gibi aşikâr iken, kanuni hükümler bir an önce düzenlenmeli ve uygulanmalıdır. Yaşanan bu vahşete sadece biz sağlık çalışanları değil, tüm milletimiz tepkilidir.
Artık herkes iyi bilsin ki, sağlık çalışanları hayatlarından endişe etmeden çalışmak istiyor. Hizmet verirken kendi sağlıklarının güven altında olduğunu bilmek istiyor. En temel hak olan bu yaşama hakkı çok görülmesin.

Hasan BOZOK
ATTDER Mali İşler Sekreteri

Paylaş