ATT DER Van’da Sağlıkta Şiddeti Kınadı

Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri ( Paramedik ) Derneği üyeleri, geçtiğimiz günlerde sağlık çalışanlarının saldıra uğrayarak darp edilmeleri olayına tepki göstererek, suçluların hak ettikleri cezayı bulmalarını istediler.

Feqiye Teyran Parkı önünde bir arayan gelen ATT DER üyeleri, STK temsilcileri ve sağlık çalışanlarının yaşadıkları şiddet olaylarına tepki gösterdi. Daha sonra grup adına basın metnini okuyan Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri ( Paramedik )  Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak, görevi hayat kurtarmak olan sağlık çalışanlarının artık her nöbete giderken yakınlarıyla helalleşerek gitmeye başladıklarını belirtti. Her nöbet bir travma, tarifi imkansız bir psikolojik harpın yaşandığını ifade eden Gökbayrak, “Bu nöbette yine ne ile karşılamacağızın sorusu hep zihinlerde. Van’da öldüresiye darp edilen sağlık personellerinin ne suçları vardı? 70 kilometre uzaklıktaki Sevindik köyünden doğum yapacak bir kadını alarak hastaneye ulaştırmaktan ve yeni vakalarına yardımcı olmak için istasyonlarına dönmekten başka. Doğum yapacak hastasını hastaneye bıraktıktan sonra görev yerleri olan Güzelsu 112 Acil İstasyonu’na doğru yola çıkan 112 ekibimizi, arkadan gelen bir araç taciz etmeye başladı. Sahi bir ambulansı ve hastalara yardımcı olmaktan öte bir işi olmayan sağlık çalışanlarını kim niye gecenin bir yarısı takip eder ve araçla sıkıştır ki. Araçlarıyla ambulansı sıkıştırıp yoldan çıkarmaya çalışan insan görünümlü bu iki kişi, neyi amaçlamış olabilir ki? Kim bayan personelleri öldüresiye dövebilir ki. Bu neyin kini, bu neyin öfkesi. Şiddet uygulayanlar tutuklu yargılansın, cezalar ertelenmesin. Şiddet uygulayanların sosyal güvenceleri 1 yıl askıya alınarak sağlık hizmetlerinden ücretli olarak faydalandırılsın. Bu sistemde çalışan unvanı doktor, hemşire, ebe, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni, radyoloji teknisyeni, laborant ne olursa olsun herkesi bu şiddet olaylarına tepki vermeye çağırıyorum. Bizler bunları hak etmiyoruz. Sağlık çalışanlarına yapılan şiddete karşı tek yürek olmanın zamanı gelmedi mi? Biz bugün bir araya gelemeyeceksek başka ne zaman bir araya geleceğiz. Bugüne kadar ayrı ayrı yaptığımız çalışmalardan yeterli bir sonuç elde edemedik. Gün bütün ihtilafları bir kenara bırakarak birlikte hareket etme günüdür. Perşembe  günü Ankara’da düzenleyecekleri ‘Sağlıkta Şiddete Karşı Tek Yürek’ toplantısına bütün sivil toplum kuruluşları davet ediyorum” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştiren grup daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

Fotoğraflar için buraya tıklayınız

Paylaş