50 Bin Acil Tıp Teknisyeni LİSE Mezunu mu kalacak?

Dün resmi gazete ‘de yayınlanarak Ön lisans mezunu yaklaşık 100 bin sağlık çalışanına lisans tamamlama hakkı geldi. Bu çok güzel bir olay, bu kazanım için emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Ve bundan yararlanacak tüm sağlık çalışanlarına hayırlı olmasını diyorum. Fakat hep ihmal edilen bir husus ise ATT’lerin üst öğrenimi olan AABT (Paramedik) bölümü eğitimi alamama sıkıntısı.2009 yılından beridir YÖK, Üniversiteler, Sağlık Bakanlığı, sendikalar gibi bu işin çözüm noktasındaki odaklar ile üst düzey görüşmelerimiz oldu. Biz derdimizi anlatamadık ya da anlaşılamadık. Yıllardır “bir derdimiz var” diye meslektaşlarımız adına haykırıyoruz fakat bu haykırışa ne yazık ki istediğimiz anlamda cevap alamadık.

İşin tarihçesi esasen 1996 yılında açılan, İlk ve Acil Yardım Teknikerliği (Paramedik) okullarına 2000 yılında ilk mezununu veren Acil Tıp Teknisyenleri yerleşene kadar 4 yıl boyunca düz lise çıkışlı öğrenciler alınması ile başladı. Sağlık Meslek Liseleri ATT mezunu verdikten sonra öğrencilerin çok az bir kısmı bu okullara yerleşebilmişlerdir. Bunun nedeni o dönemdeki üniversitedeki kontenjan sıkıntısı ve esas mağduriyet sebebi olan YÖK’ün METEB ( Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi ). Türkiye’deki dönemin siyasi gelişmeleri nedeni ile meslek lisesi mezunları üniversite tercihlerinde aynı puanı aldığı kişi ile aynı bölüme yerleşemiyordu. Bunun nedeni ise imam hatip lisesi, meslek lisesi gibi okullardan kırılan kat sayı puanlarıydı. Bu yüzden üniversitelere yerleşemeyen ATT’ler kendi bölümlerini tercih ettiklerinde ise METEB duvarını aşamıyorlardı. METEB’in en önemli özelliği sınavsız geçişlerde adayın mezun olduğu bölümün bulunduğu il hangisiyse o ildeki tercih edilebilecek ön lisans programlarında önceliğin o METEB bölgesi içinde olanlarda olmasıdır. O dönemdeki üniversitelerdeki AABT bölüm bulunmaması nedeni ile şanslı okullar dışında kalanlar Okul 1.’de olsa kendi üst öğrenimini okuyamıyordu.

Bu kısır döngü içerisinde meslektaşlarımız AÖF üzerinden farklı farklı bölümler okuyarak lisans tamamladı, yüksek lisans eğitimlerine başladılar. Bugün geldiğimiz durum ise şudur; Kimi ATT devletin önüne koyduğu duvarları aşamayarak lise mezunu olarak kalmak zorunda kaldı. Kimisi ailelerini kurdu ve artık örgün eğitim yolu ile eğitim alması çok zor. Bir yandan Paramedik eğitimini tamamen ticari kazanç haline getirmiş özel üniversitelerde on binlerce Türk lirası para verip kalitesiz eğitim alan meslektaşlarımız mevcut. Zaten özel üniversitelerin verdiği eğitim ve aldığı öğrenci profili sorgulanması gereken başlı başına bir konu.

Bizim Sağlık Bakanlığı ve sağlık alanında hizmet veren tüm sendikalardan beklentimiz yıllardır geciken ATT’lerin uzaktan eğitim yolu ile Paramedik olma hakkına kavuşturulması. Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği takdir de biz, ATTDER olarak bu işin bayraktarlığını yapmaya ve bu işin unsurlarını bir araya getirmeye her zamanki gibi hazırız.

Osman Nuri KUNDAKÇI
ATT DER Genel Başkan Yardımcısı

Home


[email protected]

Paylaş