112 Hasta Ayrımı Yapmaz

İzmir’de 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları sırasında yaşanan arbede sonrasında bazı basın yayın organlarında yaralı polis memurunun ambulansa alınmadığına dair yapılan ve maksadını aşan haberler nedeniyle 112 çalışanları büyük bir töhmet altında bırakılmış; sosyal medyada da görevli meslektaşlarımız karalayıcı, küçük düşürücü, kişilik ve meslek onurunu zedeleyici hakaretlere maruz kalmıştır. Kameralara yansıyan ya da sadece bir bölümü yansıtılan ekran görüntüleri üzerinden meslektaşlarımıza yapılan hakaretler ve eleştiriler bir linç kampanyasına dönüşerek; ülkemizin dört bir tarafında din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin fedakarca görev yapan sağlık çalışanlarının toplumdaki itibarına gölge düşürecek bir hal almıştır.

Söz konusu olayda kafa travması şüphesi olan 2 yaralı ambulansa alınmış ve olay yerinde ilk müdahaleleri yapılarak hastaneye nakledileceği sırada sekerek ambulansa doğru gelen polis memuru olay yerinde görevli olarak bulunan diğer ambulansa yönlendirilmiştir. Çoklu yaralanmaların olduğu durumlarda 112 ekipleri tarafından triaj denilen bir ayıklama işlemi yapılarak müdahale önceliği durumu daha ağır olan hastadan daha hafif olana göre sıralanmaktadır. Toplumsal olaylarda olay yerinde tedbir amaçlı birden fazla ambulans ve sağlık çalışanı görevlendirilerek olay yerinde oluşabilecek hastalanma ya da yaralanmalara karşı gerekli önlemler alınmaktadır.

Bu olayda göze çarpan en önemli ayrıntı 112 çalışanları olarak sürekli dile getirdiğimiz olay yeri yönetimi konusunda polis ekipleri ile 112 çalışanları arasında sağlanamayan koordinasyondur. Trafik kazaları, adli vakalar ve geniş kesimleri etkileyebilecek toplumsal olaylarda 112 ekiplerinin gerekli müdahaleyi gerçekleştirebilmesi için olay yerinin güvenli olması gerekmektedir. Olay yeri güvenliği de polis ve jandarma gibi güvenlik güçleri tarafından sağlanmaktadır. Maalesef olay yeri güvenliği konusunda 112 çalışanları sıkıntılar yaşamakta ve genellikle kargaşa ve kaos ortamında zor şartlarda görevini yapmaya çalışmaktadır. Söz konusu olayda ambulansa alınan yaralılar dışında çok sayıda kişinin de sağlık çalışanlarının rahat çalışmasını engellediği görülmektedir. İddia edildiği gibi kasıtlı olarak polis memurunun tedavi edilmemesi ya da ambulansa alınmaması gibi bir durum söz konusu olmayıp olay yerinin olağanüstü şartları neticesinde yaşanan bir hadisedir. Tutanaklara yansıyan beyanlara göre nasıl ki polis memurlarının 112 çalışanlarına iftira atması için bir neden yok ise 112 çalışanlarının da kasıtlı olarak polis memurunu ambulansa almaması gibi bir durum söz konusu değildir.

Tüm 112 personeli, hasta sağlığı ve güvenliğini düşünmekte, mesleğinin gerektirdiği özeni tüm riskli çalışma ortamına rağmen vermektedir.

Şiddetin hızla tırmandığı günümüzde 112 çalışanlarına karşı toplumda güven ve itibar kaybına yol açabilecek ve hedef gösterilmesine neden olacak ve gerçeği yansıtmayan, bu haberin gerçek dışı niteliğini kamuoyu ile paylaşma gereği duyuyoruz.

yarali-polisi-gosterici-var-diye-ambulansa-almadilar-964269-664x354

Paylaş