İyi niyetli ama bilinçli değiliz

Ankara konuşuyor programına bu hafta , Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Kadir Ay konuk oldu.

Her yönüyle ambulans sisteminin ele alındığı programda Ay, Radyo Trafik Ankara dinleyicilerinin de sorularını yanıtladı.

TRAFİKTE AMBULANSA YOL VERME

Trafikte ambulans yol istediğinde, hala tedirgin ve bilinçsiz olduğumuzu belirten Ay, Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili çalışma başlattığını ” Yaşama Yol ver ” projesiyle vatandaşın bilinçlendirilmesinin amaçlandığını vurguladı.

EN GEÇ 10 DAKİKA DA OLAY YERİNDEYİZ

Kadir Ay , Ankara’nın belirli noktalarında konuşlanan ambulansların çağrının ulaşmasıyla birlikte 10 dakika içinde olay yerine intikal ettiklerini, bu sürenin bazen 10 dakikanın da altına düştüğüne dikkat çekti …

ÇAĞRI MERKEZİNİN KULLANILMASININ ÖNEMİ

Çağrı merkezinin kullanılması noktasında eğitimin şart olduğunun altını çizen Ay, olay yerine ambulans çağrılacağı zaman , soğukkanlılığın korunması, adresin net olarak verilmesi ve yaralının durumunun en doğru şekilde anlatılması gerektiğinin önemini anlattı.

Bazı durumlarda olay yeri adresi net verilemediği için olaya intikal süresinin geciktiği ,bunun da yaralı veya hasta için hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.

İLK YARDIM BİLGİNİZ YOKSA DOKUNMAYIN

Yaralıya müdahale noktasında iyi niyetli olsak da ,yanlış bir müdahalenin geri dönülmez sonuçlara sebebiyet verdiğinin özellikle altını çizen Ay, Aydın Menderes’in geçirdiği bir trafik kazası sonrası yanlış müdahale sonucu felç kaldığını hatırlattı.

KAZA ESNASINDA AMBULANS GELENE KADAR İLK YAPICAK İŞ

Soğukkanlılığı korumak en önemli nokta.Ondan sonra 112 aranmalı ve ambulans olay yerine ulaşana kadar, ikinci bir kazanın olmaması için gerekli uyarıcıların mutlaka yerleştirilmesi gerekiyor..

ZAMANLA YARIŞIYORUZ, VATANDAŞ YARDIMCI OLMALI

Kadir Ay , Ana temamız insan, amacımız can kurtarmak , biz 112 çalışanları olarak elimizden geleni yapıyoruz, vatandaştan da bizi anlamasını ve yardımcı olmaya çalışmasını istiyoruz dedi.

RADYO TRAFİK ANKARA

Paylaş