ATTDER Kınama ve Açıklama Mesajı

ATT DER KINAMA VE AÇIKLAMA MESAJI

18.05.2016 tarihinde Çarşamba akşamı Saat 20:00’da Star TV’de ekranlara gelen “Kara Sevda” isimli dizinin 31. Bölümünde hastane öncesi acil sağlık hizmetleri ve çalışanlarına yönelik onur kırıcı ve mesleği aşağılayıcı sözlü ve fiili şidet içerikli sahnelere yer verilmiştir. Söz konusu sahnede hastane öncesi acil sağlık hizmetleri ve çalışanları itibarsızlaştırılmış olup, sistemin yönetimi ve koordinasyonununda zaafa düşüldüğü (Sizi Kim Gönderiyor? Kimsiniz? Kimin Adamısınız?) izlenimi verilmiştir. Buda yetmemiş gibi ambulans görevlisine sözlü şiddet uygulanmış (Ambulans Ukalasından Hiç Hoşlanmam) ardından fiili şiddete başvurulmuştur. Star TV ekranlarında yayınlanan “Kara Sevda” dizisinde, Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanlarının ölüm ile yaşam arasındaki o ince çizgide hayat kurtarmak uğruna mekik dokudukları ve gece, gündüz, kar, kış, yağmur, çamur demeden yedi gün, yirmi dört saat (7/24) can ve baş ile özverili şekilde görev yaptıkları görmezden gelinerek, söz konusu sahnede sağlık çalışanları hedef gösterilmiş ve sağlıkta şiddet meşru bir durummuş gibi yansıtılmıştır. Sağlıkta şiddetin önlenmesi ve acil sağlık hizmetleri çalışanlarının insan yaşamı gibi elzem bir konuda önemli roller oynadıkları gibi bilinçlendirme çalışmalarını yaptığımız ve bir hayat kurtarabilmek için bu uğurda sosyal sorumluluk projeleri ürettiğimiz şu günlerde bu tür sahnelerin dizilerde yer alması oldukça üzücü ve vicadan yaralayıcıdır. Amacı toplumu ve insanları bilinçlendirmek olan ulusal medya organlarından birinin ilgili yapımı; toplumda olumsuz örnek oluşturabilecek ve sağlıkta şiddeti arttıracak içeriğe sahiptir. Bu konuda ATTDER olarak ilgili mercileri harekete geçmeye davet ediyor ve ilgili tv kanalını yayınlanmasına izin verdiği bu tür sahnelerden dolayı da kınıyoruz.

Acil Tıp Teknisyenleri ve Tekniknikerleri Derneği