Ambulans Kazalarını Önleyecek Öneri

Türkiye’de ambulans kazalarının önüne bir türlü geçilemezken, Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak kazaların önlenmesine katkı sağlayacak bir öneride bulundu.

Ambulansları şoförler ve Acil Tıp Teknisyenlerinin kullandığını belirten Gökbayrak, “Ambulansta hasta yokken paramedik arkadaşlar da ambulans kullanabilmeli” dedi.

Türkiye’de sağlık çalışanları ve vatandaşların yaşamını yitirmesine veya sakat kalmasına yol açan ambulans kazalarının bir türlü önüne geçilemiyor. Ambulanslarda ve hastanelerin acil servislerinde görevli acil tıp teknisyenleri ve paramediklerin üyesi oldukları Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak, Sağlık Muhabirleri Derneği Ege Temsilcisi Erkan Doğan’a ambulans kazaları hakkında açıklamalarda bulundu.

ATT HASTAYA MÜDAHALEDEN SONRA ŞOFÖR KOLTUĞUNA OTURUYOR

Ambulans kazalarını önlemek için bir çok faktör olduğunu belirten Gökbayrak , “Ambulansta bir ekip olarak çalışıyoruz. ATT, paramedik, hemşire ve şoför bu ekibin bir parçasıdır. Eğer şoför yoksa ambulansı ATT’ler kullanıyor. Bir vakaya müdahale edildikten sonra acil tıp teknisyeni tekrar şoför koltuğuna oturuyor. Ambulansta hasta yokken paramedikler de şoför koltuğuna oturabilir. Böylece ambulans kazalarının gerçekleşme ihtimalini bir nebze olsa da düşürmüş oluruz” dedi.

ATT-DER Başkanı Gökbayrak konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı :

‘’ Bir ambulans ekibinin hepsinin ambulansı kullanması ve gerektiğinde nöbet esnasında sürücülük görevininde dönüşümlü olarak yapılması, bu sorumluluğun paylaşılması açısından son derece faydalı olacaktır’’ dedi Gökbayrak, şöyle devam etti: ‘’Ambulans sürücülüğü görevini 2003 yılından önce sağlık personeli olmayan şoförler üstlenmekteydi. Ancak , 2003 yılında yürürlüğe giren 4924 sayılı kanunla birlikte acil tıp teknisyeni ve paramediklerin ambulans sürücüsü olarak görevlendirilmesinin önü açıldı.Ardından 2006 ve 2007 yıllarında yayımlanan ilgili yönetmeliklerde de acil tıp teknisyeni ve paramediklerin ambulans sürücülüğü ile ilgili düzenlemeler yer aldı.İlgili yönetmelikleri göz önüne aldığımızda arka kabinde hasta bulunmadığı durumlarda paramediklerde ambulans kullanabilir.Bir ambulans ekibinin hepsinin ambulansı kullanması ve gerektiğinde nöbet esnasında sürücülük görevininde dönüşümlü olarak yapılması, bu sorumluluğun paylaşılması açısından son derece faydalı olacaktır.’

Ege Postası