ATT ve Paramediklerin İstihdam Sorunu

Son yıllarda Sağlık Bakanlığı atamalarında Acil Tıp Teknisyeni kadrolarında ciddi bir azalma olmakla birlikte, geçtiğimiz gün yayımlanan ve tercihleri 13-19 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan KPSS 2016/6 tercih kılavuzunda ATT kadrosu bulunmamaktadır.

Mesleğimizi ve meslektaşlarımızı ilgilendiren her konuda çalışmalar yaparak, meslektaşlarımızın görüş ve hissiyatını yansıtan ATT DER,ilk olarak 2011 yılında konuyu Milli Eğitim Bakanlığının gündemine taşımıştır. O yıl Sakarya ve Kayseri’de öğrenim hayatına başlayan Özel Anadolu Sağlık Meslek Liseleri kimsenin ilgisini ve dikkatini çekmemesine rağmen bu konuda dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ ya bir mektup yazarak yaşanabilecek sıkıntıları dile getirip ülkemizin Acil Tıp Teknisyeni ihtiyacı ve istihdamı göz önünde bulundurularak bu konuda bir sınırlamanın olması gerektiği ifade etmiştik.

Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde de bu görüşlerimizi tekrarladık. 2013 yılında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Nihat Tosun ile yaptığımız görüşmede de ilk gündem maddemiz olan Özel Anadolu Sağlık Meslek Liseleri konusunda Sağlık Bakanlığının Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmesi gerektiğini ifade ettik. Sayın Müsteşarımız Prof. Dr. Nihat Tosun bu konuya büyük bir hassasiyetle yaklaştı ve çok kısa sürede Mili Eğitim Bakanlığı tarafından özel okullar yönetmeliğinde değişiklik yapılarak bu konuda bir sınırlama getirildi.

Özel Anadolu Sağlık Meslek Liselerinin daha fazla öğrenci alabilmek için yayınladığı “İş Garantili Meslek” reklamları ile ilgili girişimlerde bulunarak kamuoyunu yanıltan bu reklamların sonlandırılmasını sağladık.

Yine aynı yıl o dönem YÖK Başkan Vekili olarak görev yapan YÖK Başkanı Prof.Dr. M.A Yekta SARAÇ’la yaptığımız görüşmenin konusu ise Meslek Yüksek okullarının İlk ve Acil Yardım Teknikerliği-Paramedik Programıydı.Söz konusu bölüme sınavsız geçişle öğrenci alınması,sınavsız geçişle alınan öğrencilerin farklı bölümlerden mezun olması,verilen eğitimin kalitesi ve kontejan sayıları konularında görüşlerimizi ifade ettik.

Yaptığımız görüşmelerde ve açıklamalarda Özel ve Devlet okullarının kontejanlarının,Sağlık Bakanlığının ve Özel sektörün ihtiyacı göz önüne alınarak revize edilmesi gerektiğini ısrarla vurguladık.

Ve maalesef bugün Acil Tıp Teknisyenleri bu planlama ve koordinasyonsuzluğun kurbanı olmaktadır. Bugün yaklaşık 103 üniversitede 156 programda 19 bin öğrenci kontejanı bulunan Paramediklerin de tedbir alınmazsa aynı akıbeti yaşaması ne yazık ki çok uzun sürmeyecektir.

Bir taraftan okulların kontejanlarının sınırlandırılması için girişimlerde bulunurken, aynı zamanda mezunlarımıza yeni istihdam sahaları açmak için de çalışmalarda bulunduk.20 Haziran 2013 tarihinde yasalaşan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte meslektaşlarımızın da iş yeri, hemşiresi olarak tanımlanan kapsamda görev yapabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına resmi olarak başvuruda bulunduk.20 Temmuz 2013 tarih ve 28713 sayılı resmi gazetede yayınlanan “İşyeri Hekimi Ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik”te yer alan düzenleme ile ATT’lerin iş yeri sağlık çalışanı olmasına hak verildi ve Paramediklerin de bu kapsama alınması için girişimlerimiz sürmektedir.

Geçtiğimiz yıl 112 Acil Sağlık Hizmetlerine taşeron sürücü alınmaması için yaptığımız eylem ve girişimler sonucunda da bu konuya tamamen engel olamamakla birlikte planlanan alım sayısının azalması sağlanmıştır.

Bütün bu çalışmalar Acil Tıp Teknisyeni ve Paramediklerin istihdam planlamasının sağlıklı olarak yapılması ve mevcut okul kontejanlarının revize edilmesi için yapılmıştı.

Bugün tekrar Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ’ a sesleniyor ve bu konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi, daha fazla Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik istihdamının sağlanması için destek bekliyoruz.

img_20161015_090008