Acil Tıp Teknisyenlerinin geleceğiyle ancak bu kadar oynanır!

Bir meslek yüksek okulu olan Ambulans Ve Acil Bakım Teknikerliği bölümü 1993 yılında açıldı. Acil Tıp Teknisyenliği Bölümü ise 1996 yılında sağlık meslek liselerine öğrenci almaya başladı. Bölümün adı bile o zamanlar belli değildi.İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyenliği olarak açıldı önce… Sonra; Acil Tıp Teknisyenliği olarak değiştirildi. Acil Tıp Teknisyenliği Bölümü, ilk mezunlarını 2000 yılında verdi. Tabi Acil Tıp Teknisyenliği bölümü mezun verene kadar birçok düz liseli 2 yıllık Ambulans Ve Acil Bakım Teknikerliği bölümünü bitirerek mezun oldu. Acil Tıp Teknisyenlerinin meslek yüksek okulu olan Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği bölümüne birçok genel liseli yerleşti ve mezun oldu.

Acil Tıp Teknisyenliği bölümü üst öğrenimi olan paramediklik bölümüne ilk mezunlar sınavla girdi. Sonrasında 2002 Yılında bu sistemi değişti.

O dönemi ve değişim sonuçlarını özetlersek ;

Acil Tıp Teknisyenliği bölümünün 2000-2001 mezunları ÖSS sınavına girerek Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği bölümüne sınavla yerleşme şansını yakaladılar. Tabi yine genel lise mezunlarıyla yarışarak, adaletsiz bir sistem içinde kendi bölümlerine yerleşmeye çalıştılar. Yaklaşık 400 Acil Tıp Teknisyeni Sınavla Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği bölümüne yerleşerek mezun oldu. Meslek Yüksek okuluna yerleşmeye çalışan Acil Tıp Teknisyenleri 2002 yılı ÖSS sınavına hazırlanırken sınava birkaç ay kala siyasi bir kararla sınav sistemi değiştirildi ve ne yazık ki sınavsız geçiş sistemi getirildi.

Darbe gibi yüksek öğretim sınav sistemine gelen bu değişim ile tüm meslek liseleri perişan oldu.Bu olay Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyenliği bölümü öğrencilerinin de yükseköğrenimin de bir dönüm noktası oldu. Alan değiştirmek isteyen, mesleğinde ilerlemek isteyen Acil Tıp Teknisyenleri çaresizlik içinde lise mezunu olmaya mahkûm oldu.

Peki böyle bir değişime neden ihtiyaç duyuldu ?

Eğitim sistemimizi daha verimli ve çağdaş bir düzeye taşımak için mi ?

Yoksa herkes için eşit ve kaliteli bir eğitim sistemi oluşturup, gençlerimizi yeteneklerine göre alanlarında uzman bireyler olarak yetiştirmek için mi ?

Keşke bu sebeplerden olsaydı…

2002 Yılında ve acil olarak yapılan bu müdahalenin asıl sebebi nedir peki ?

2002 Yılında ve öncesinde siyaset sahnesinde ülkemizin geleceğinden endişe eden birileri vardı.Sorun imam hatip liseleri olarak gösteriliyordu.İmam hatip mezunları ülkenin başına geçmesin diye bir çözüm arandı.Sonuç olarak meslek liseleri mezunlarının da kendi alanları dışına çıkamasını engelleyecek bir formül bulundu.Bulunan formül asıl gerekçeyi gizlemek için tüm meslek liselerine uygulandı…

Formül içerigi : E = M*C 2

Yani Esaret = Meslek Lisesi*Ceza’nın Karesi

Bu formülü bulanlar belki o anda Albert Einstein dan daha fazla sevinmiştir..Sonuçta meslek lisesi mezunlarına ait tehlike bertaraf ediliyordu.

Peki bu sistem bize ne getirdi ?

Yani Tüm meslek liseliyi perişan etmesi ve ülkemizin gelecegini baltalaması dışında bizi ilgilendiren kısma gelirsek….

Öncelikle Acil Tıp Teknisyeninlerinin alan dışı tercih etmesi engellendi.Öss sınavına giren bir Acil Tıp Teknisyeni derece dahi yapsa,başarısı hertürlü tescil ediliyor bile olsa herhangibir bölüme yerleşmesi imkansız oldu. Ne kadar başarılı gencin önü kesildi kim bilir?

Alan içinde ki durum nasıl değişti peki ?

Acil Tıp Teknisyenleri Meslek Yüksek okullarına sınavsız geçişin getirilmesiyle liyakat aranmadan, yeterlilik aranmadan meslek yüksek okullarına yerleştirme başlandı.Alan dışı tercihi engellenen Acil Tıp Teknisyenlerinin alan içinde de haksız,uydurma bir sistemin esiri olmasına ne söylenebilir ? Belki söylenecek çok şey var ama onuda yazının sonuna bırakalım.

Öncelikle Acil Tıp Teknisyenlerinin Üniversite sınavına girmesinin engellenmesi meslektaşlarımızın geleceğine vurulan en büyük darbedir.Zaten sağlık meslek lisesine yerleşirken nasıl bir meslek seçtigini bilmeden rehberlik hizmetinden yoksun tercih yapan meslektaşlarımızın,tünelden önceki son çıkışıda engellenmiş oldu.

Ülkemizin kaderi bu… Neden mi ? Çünkü Eğitim sistemimiz sürekli bu tür müdahelelere maruz kalıyor…
Mesleğimizin değerli üyelerinin daha çok bayan olmasının sebebi bu değil mi? Bölümümüzün açılmasından yakın zamana kadar, kızlarının hemşire olacağını düşünen aileler ,kızlarını Acil Tıp Teknisyenliği Bölümüne yerleştirdi.

Getirilen bu sistemin acılı sosu ise ; METEB ve Yeni mezunun önceliği standartları oldu.Tadından yenmez halde önümüze sürülen bu yemeği on yıldır malesef yiyoruz.

Peki Meslek Yüksek Okullarında ki durum nasıl ?

Bu sistem İle AABT (Paramedik) Bölümü öğrencilerinin başarı ve iletişim becerileri düzeyleri standartların çok altına düştü. Bu konuda Sağlık Meslek yüksek okulları bölümleri arasında yapılan bir tez çalışmasında durumun ne kadar vahim olduğu anlatılıyor. Binlerce Acil Tıp Teknisyenin kaderini değiştiren,eğitim sistemine ve ülkenin geleceğine yapılan bu müdahale çok kişinin canını yakmıştır.

En kötüsü bumu peki ?

Tabi hayır…

Daha kötüsü Uzun zamandır Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği bölümüne yerleşmeyi isteyen Acil Tıp Teknisyenleri yerine her sene özel üniversitelerden yüzlerce düz lise mezunu “paramedik” bölümünü bitirip mezun oluyor.

Yetişmiş elamana ihtiyacı hızla artan camiamızda, Acil Bakım Teknikerliği (Paramedik) bölümü mezunu ihtiyacı ne yazık ki Acil Tıp Teknisyenlerinden değil,Düz Liselerden,Özel üniversitelerden ve son dönemde birçok meslek lisesinden karşılanır oldu.

Son Olarak ÖSYM tarafından yayınlanan yüksek öğretim programları ve kontenjanları kılavuzuyla İlk ve Acil Yardım Bölümümüze artık Ebelik, Ebelik Hemşirelik, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Hemşirelik, Laborant, Laboratuvar, Laboratuvar Hizmetleri, Labaoratuvar Teknisyenliği, Sağlık, Sağlık Memurluğu, Veteriner-Laboratuvar bölümü mezunları da tercih edebilecek.

Bu duruma Örnek verecek olursak ;

Ağrı’da İbrahim Çeçen Üniversitesinde ki paramedik bölümüne yerleşen öğrencilerin %80 i hasta ve yaşlı bakımı mezunu ve genel olarak bakıldığında Acil Tıp Teknisyenleri paramedik bölümü kontejanının % 20 sini oluşturuyor.

Bu kadar faydasız ,bu kadar adaletsiz  bir sistemin arkasında kim durur ?

Şimdi yazının başında söylediğimiz kısıma gelelim ve soruna parmak basalım….
Acil Tıp Teknikerliği bölümünü yani meslek yüksek okulunda ki bölümümüze daha meslek sahibi olmadan yani Acil Tıp Teknisyenliği bölümünü bitirmeden yerleşen düz lise mezunları yerleşti demiştik.

Bu arkadaşlarımız AABT bölümünün İlk mezunları olduğundan üniversitelerdeki bölümlerimizde okutman olarak kaldılar ve sonrasında bu mesleği temsil eden bir dernek kuruldu. Yönetim dogal olarak düz liseden bölümümüze geçiş yapan kişilerden oluştu ki Bu durum hala böyledir. Bu da çok ilginçtir.

Bu derneğin çalışması ne yazık ki Acil Tıp Teknisyenlerine faydalı olmadı….

Öncelikle Acil Tıp Teknisyenlerinin Üst Bölümü olan Paramedik bölümüne düz liselinin yerleşmesi savunuldu. Kendi aralarında çokca dillendirilen bu görüşün temeli şöyle ;

Kendilerine göre, Paramedik eğitiminin istenilen başarıya ulaşılması ve kaliteli bir eğitim süreci için ; Bu bölüme yerleşecek öğrencilerin daha önceden sağlık eğitimi almamış olması ve alacakları eğitim konusunda ön yargısı olmadan sıfırdan başlayacak kişilerin seçilmesi daha uygun olacaktı.

Çünkü ; Bu bölüme yerleşecek kişilerin meslek okullarında aldıkları yanlış bilgi ve tutumlarla gelmesi durumunda, bu yanlış bilgi ve tutumları değiştirmek çok zor olduğundan bu bölümü okuyacak kişilerin sıfırdan yani düz liselerden gelmesi daha mantıklı olacaktı.Bu görüşe göre Acil Tıp Teknisyenlerinin kendi üst bölümlerine yerleşmemesi gerekir.
Bu görüşün bir Acil Tıp Teknisyeninden çıkmayacağıda oldukça açık olduğu gibi bu söylemlerin sahiplerinin de görüşlerinin arkasında durması beklenmemeli…

Bu görüşü derinlemesine incelersek sanırım kaynağını anlayabiliriz….

Öncelikle AABT bölümü Ülkemizde 1993 yılında açıldı. Bu bölüm ilk önce bir kişinin kanada da bu eğitimi alıp ülkemizde bu bölümü açması ile başladı.

O zaman Acil Tıp Teknisyeni bölümü olmadığından bu bölüme düz lise mezunlarından geçiş yapıldı.Bu duruma alışıgız zaten.Ülkemizde ne yazık ki önce bir iş yapılır sonra planlanır.Önce bir bölüm açılır en az 3 yıl sonra eğitim müfredatı oluşturulur gibi…

Tabi o günlerde ülkemizde yeni açılan bu bölüme düz liseden geçiş yaparak okuyan ve ilk mezun olanlarda şöyle bir algı oluştu ; Biz bu bölümü okuyarak Amerika’dan dan alınan sistemin Türkiye’de ki karşılığı olduk ve ayrı bir statü kazandık. Sonrasında 1996 yılında ülkemizde ilk defa açılan sağlık meslek liselerini kabullenmek zor oldu.

 Çünkü onlar farklı bir sistemden yetişti farklılardı, aynı işin devamından öte farklı mesleklerdi.

Biz Bu durumu kısaca ,Türk- Amerikan karışımı bir ortak deyimle ifade ediyoruz:

“EMT olmadan Adam Çarpma”

Hatırlarsınız meslek liselerinin alan dışına tercih etmesini engelleyen kat sayı adeletsizliği yakın zamanda düzeltildi.Tabi bizim açımızdan mağduriyet yaratan bir diğer durum olan sınavsız geçiş Ve METEB uygulamasınında kaldırılmasını istedik. Bu konuda ki görüşümüz; Acil Tıp Teknisyenlerinin alan dışı tercihlerinde kat sayı adaletsizliğinin kalkması ve meslektaşlarımızın kendi meslek üst bölümlerine yani paramedik gibi üst öğrenimlere geçişlerde ise meslektaşlarımıza ek puan verilerek düz liselilerin girişinin engellenmesi yönündeydi.

Bu tutumumuza,meslek okumadan meslek üst öğrenimi okuyanlar karşı çıktı.Gerekçeleri ise düz lise mezunlarına haksızlık olacağı yönündeydi!

Bu grubun temel faliyetleri özetlersek….

-Kısadan elde edikleri pozisyonları korumak
-Özel Üniversitelerin Ekmeğine yağ surmek
-Acil Tıp Teknisyenlerinin Üst Bölümlerine geçişlerde isteksiz ve tarafsız kalmak
-Mevcut durumu ve kendilerinin örğün eğitim ve dernekte ki konumlarını korumak
-Paramedik isminin mutlaka ama mutlaka koruyarak ;Acil Tıp Teknisyeninliği ve Teknikerliği bağlantısını kırıp başlı başına farklı bir meslekmiş durumu yaratma ve kabul ettirme gayreti içinde olmak.
-Bu kadar mağduriyet yaşayan Acil Tıp Teknisyenlerinin kendi bölümlerini okuma,hak ve sorumluklarının artırılmasının engellenmesi

Önemsiz gördükleri tefaruatlar ise ;

-Artık Acil Tıp Teknisyenlerinin Paramedik bölmündeki yerinin azalması ve bağın kopması
-Düz liselerden özel üniversitelere girip devam zorunluluğu olmadan mezun olan,2 yıllık eğitimden sonra hastamız “eksi “ oldu diyebilen Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri bölümü mezunlarının kalitesini.
-Sınavsız geçiş sistemi ile Eğitim kalitesinin düşmesi,
-Paremediklik bölmünde ki Acil Tıp Teknisyeni Oranının %20 lere düşmesi
-Özlük ve Sosyal hakların arttırılması

Acil Tıp Teknisyenlerinin, Eğitim konusunda Bu zamana kadar yaşadığı adaletsizliğe karşı çözüm olarak üretilen tek bir çalışma yoktur. Alta kalanın canı çıksın felsefesi güden ve kendinden başkasına faydası olmayanların,uzaktan eğitim ile Acil Tıp Teknisyenlerinin paramedik bölümünü okumasını istemeyenlerin asıl maksadı; 2 yıllık meslek yüksek okul mezun sayılarını düşük tutarak kendilerini yüceltme ve ayrı görme gösterme çabasında başka bir şey değildir. Acil tıp teknisyenlerinin uzaktan eğitimle paramedik olmasın derken heryerde açılan bölümlerle kendi meslek enfilasyonunu yarattılar.

Uzaktan eğitim ile Acil Tıp Teknisyenlerinin Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri olmasını engellemeye çalışan kişiler, Sağlık melek liseleri Acil Tıp Teknisyenliği bölümünde yeterli eğitimin verilmediği konusunu gündeme getirmekte ve zaman zaman çeşitli anket çalışmaları ile bu tezlerini kanıtlama çabası içerisine girmekteler. Öyle ki düz lise mezunu ve bu kendi çapında bu mesleği temsil ettiklerini düşünenler Sağlık meslek liselerinde ki eğitimin yetersizliğini,Öğrenci meslektaşlarımızın Ambulanslarda yeteri kadar staj yapamamalarını sıkça dile getirmektedirler.

Yakın zamanda Acil Tıp Teknisyenlerinin Modül eğitimleri almaları durumunda kırmızı şerit ambulans da çalışabilecekleri durumuna şiddetle karşı çıkıp, “yahu arada mesai farkı var emek var böyle adaletsiz olur mu?” diye veryansına başlamışlardır.

Mesaisinin bir Acil Tıp Teknisyeninden fazla olduğunu düşünüyor…Ayrıca Acil Tıp Teknisyenlerinin Staj Dönemlerinde yeteri kadar Ambulans görmediklerini iddia ederek yeterlilik konusunda endişelerini her ortamda paylaşıyor…

Acil Tıp Teknisyenlerinin Uzaktan eğitimle paramedik olmaya yeterli olamayacağını savunan kişiler, Paramedik programının ilk zamanlarında ilkyardım müfredatı ile mezun olan kişilerdir.

Acil Tıp Teknisyenliği mesleğini şoförlükle kıyaslayarak, havadan gelen mesleğin kaymağını yiyen bu kişiler önlisans mezunu olmayı abarttıkça abarttılar.

Artık Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerlerinin önündeki mesleki eğitim engellerinin kaldırılması vakti geldi. Bu mesleği yapan insanlar birdir, ayrım yapılamaz. Bir Acil Tıp Teknisyeni Paramedik olabilmeli ve Lisans Yüksek lisans yapabilmesi için önü açılmalıdır.

Düz lise mezunları artık bu bölüme alımları durdurulmalı ve alan içi sınavsız geçiş uygulanmasın da da Paramediklik Bölümüne Acil Tıp Teknisyenleri dışında ki geçişler engellenmelidir.
 Tüm meslektaşlarımız ,Meslek lisesi veya ön lisans mezunu olmak zorunda bırakılmamalı.Bu mesleği yapanların son durağı ne Acil Tıp Teknisyenliği nede Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri olmalı.Meslekte yükselmek isteyen kişilerin önü açılmalı lisans ,yüksek lisans hakkı tanınmalı.Liyakat getirilmeli bu ülkeye başarılı hizmet verebilecek kişilere fırsat verilmeli.Başarılı olan kişiler desteklenmeli,önü açılmalı.Bencil kaygılarla ne bu insanların nede bu ülkenin gelişimine engel olunmamalı.Eğer başarıları ile övünmek isteyen kişiler varsa önce adaletli bir platforma çıkmaya cesaretli olmalı.Başkalarının ayaklarını çelerek veya sırtlarını ezerek sağlanan başarı veya unvanın ne o kişiye nede bu ülkeye faydası olmayacaktır.

Başarılı meslektaşlarımızın önü açılmalı,bu maduriyet derhal düzeltilmeli ve Acil Tıp Teknisyenlerinin İtibari teslim edilmelidir.

Bu konuda elimizden geleni yapacağız emin olun içiniz rahat olsun….

ATT Ekrem ÖZDEMİR
ATTDER Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir