112’ye Atılan Çirkin İftiranın Karşısında Durduk

25 Haziran 2013 tarihinde “Doğumu yaklaşan kadını 800 metre yürüttüler” başlıklı, İhsan Karataş imzası ile manşetten yayımlanan haberin gerçekleri yansıtmadığı belirlenmiştir. Bu çerçevede; kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:

25 Haziran 2013 tarihinde Aydın ilinin Umurlu Beldesinde yaşanan olayda, ambulansın 45 dakikada olay yerine ulaştığı gerçeklik taşımamaktadır. Yapılan araştırmada ambulansın Aydın Merkez’ den çıkarak 11 dakikada olay yerine ulaştığı tespit edilmiştir. Bu süre ise Aydın Merkezden kırsal bölge sayılan vaka adresine ulaşım için uygun bir süredir. 112 ekibimiz tarafından hasta yakını ile karşılama noktasına yaklaşıldığında hasta yakının hastanın koluna girerek ambulansa yürütüldüğü görülmüştür. Yakınından ambulansı hasta ile karşılaması istenmemiştir. Yapılan muayenede hastanın gebeliği ile ilgili patoloji saptanmamıştır. Hasta da zaten hastaneye gitmek istemediğini dile getirip, bununla ilgili gerekli evraklara imzasını atmıştır. Hasta yakınlarıyla olaydan sonra yapılan telefon görüşmesinde herhangi bir şikâyet ya da mağduriyetlerinin olmadığını, aldıkları hizmetten memnuniyet duyduklarını bildirmişlerdir.

Aynı şahsa 2010 yılından bu yana 24 kez ambulans desteği verildiği için adres, görevli ekip tarafından bilinmektedir. Daha önceki ihbarlarda ambulans evin önüne kadar güçlükle gitmiş, dönüşte ise aracın hareket manevrasına uygun saha bulunmadığı için olay yerinde bekleme süresi ve ayrılışı uzamıştır. (Vaka sonunda ambulans çizilmiş, tepe lambaları zarar görmüştür.)

Bu gibi durumlarda 112 ekiplerimiz ambulansı evin önüne kadar götüremese de acil yardım çantasını alarak hastanın yanına gidebilir, taşıma tekniklerini ve ekipmanlarını kullanarak hastayı ambulansa taşıyıp, hastanın hastaneye naklini sağlar.

Aynı muhabirin 27 Haziran 2013 tarihli haberinde “İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından yapılan keşifte ambulansın aynı yoldan geçebildiği vurgulanmıştır. Oysaki haberin fotoğrafında yer alan mevkii zaten taşıt yoludur. Aracın giremediği yol moloz yığınları olan ve dönüş manevrası yapılamayan bir yoldur. O yola ait fotoğraf haberde yer almamıştır.

Tüm 112 personeli, hasta sağlığı ve güvenliğini düşünmekte, mesleğinin gerektirdiği özeni tüm riskli çalışma ortamına rağmen vermektedir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin hızla tırmandığı günümüzde 112 çalışanlarına karşı toplumda güven ve itibar kaybına yol açabilecek ve hedef gösterilmesine neden olacak ve gerçeği yansıtmayan, bu haberin gerçek dışı niteliğini kamuoyu ile paylaşma gereği duyuyoruz.

Sonuç olarak, söz konusu bilgilerin yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde düzeltilmesini ayrıca bu açıklamanın 5817 sayılı Basın Kanunu’nun 14. maddesine istinaden aynı sayfada, aynı başlık altında yayımlanmasını kanuni haklarımız saklı kalmak suretiyle rica ederim.

Yaşar Gökbayrak
Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri(Paramedik) Derneği
Genel Başkanı

Paylaş