‘Kazasız Kul Olmaz’ Tiyatro Oyununun Danışmalığını Yapıyoruz

Doğru ve bilinçli yapılan ilkyardım hayat kurtarır disturundan hareketle Kazasız Kul Olmaz tiyatro oyununa sosyal sorumluluk projesi olarak danışmalık yapıyoruz.

Kazasız kul olmaz Tiyatro oyununun ana konusu yanlış ilkyardım konusunda halkı bilinçlendirmektir.

Bu oyun sahnesinde ATTDER İstanbul İstanbul İl Başkanı Kamil Kabahaliloğlu, İl Başkan Yardımcıları Ferhat Baz ve Fidan Kurt, İstanbul Sanat Bilişim tarafından organize edilen oyunda nasıl doğru ve etkin bir şekilde ilkyardım yapılması konusunda oyunu sahnelendiren kişilere eğitim verildi.

Verilen eğitim sayesinde tiyatro oyuncularının halka ilkyardım konusunda yanlış bilgilendirme vermesini engelleyerek, sosyal sorumlukluk projesinde yer aldık.


İşte Basına Yansıyan Kazasız Kul Olmaz Oyununun Haberi

Kazanın büyüğü ihmalin küçüğü ile başlar. Bilindiği üzere Soma faciası bir çok insanımız yaşamını yitirdi. Biz İstanbul gelişim sanat olarak Soma da acıyı paylaşmak üzere ve gerekli inceleme yapılması için ziyaret ettik.

Bu kazaları 5 yıldır olacağını hep tiyatro oyunlarımızda olacağını dramatize ediyorduk. Keşkeler olmaması için KAZASIZ KUL OLMAZ oyunu 2009 da kaleme alındı..

Konusu ülkemizde kanayan yara olan İş ve Trafik kazaları akabinde ilkyardımın önemine dikkat çekmektedir.

“KAZASIZ KUL OLMAZ”81 vilayette sahnelenecek eğitsel oyunun) Sanat Danışmanlığını Televizyon Sunucusu Vatan Şaşmaz, alırken Seslendirme (dış ses) Toprak Sergen üstlendi; Proje Danışmanı İbrahim PALAMUT, Öznur SİMAV (pedagog) Adnan TÜZÜN (avukat) Hasan Ali HAYIROĞLU (mühendis) Okan OK (doktor) Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (ilkyardım eğitimi) iş ve trafik kazalarına karşın duyarlılık gösteren “kazasız kul olmaz”oyununu yazan ve yöneten Zahrettin Çelik oyun hakkında şu değerlendirmelerde bulundu;

‘Bilindiği üzere istatistikler ve kaza oranlarına baktığımızda iş ve trafik kazaları pek iç açıcı değil. Sürücüler, işverenler ve diğer faktörlerden kaynaklı kazaların olması iş ve ekonomi hayatını bir hayli derinden sarsmaktadır. Hal böyle olurken bizlerde bu hassas konuları sahne sanatlarına taşıyarak bilinçli birey ve toplum modeli oluşturma amacındayız. oyunumuzu yurdun her tarafında halka sunacağız” dedi.

Oyunu Yazan ve Yönetmeni Zahrettin Çelik, ‘İstanbul Gelişim Sanat’ bu oyunun yanı sıra; sokak çocuklarına, köy okullarına, hayvan haklarına yardım etmek ve öğrencilere burs sağlamak gibi konularda da desteklerine devam etmektedir. destekçilerimize ve basın kuruluşlarımıza şükranlarımızı sunarız dedi.

Oyundan bir bölüm: Melahat ve Mustafa kazazedelere bilerek yanlış yöntemlerle müdahale ederek yaralı olanların kalıcı sakatlıklara maruz kalmasına sebep olurlar ve kazaların görüntülerini kayıt altına alarak haber ajanslarına para karşılığında satmaktadırlar. Bu örnek de toplumdaki duyarsızlık, eğitimsizlik, dayanışmadan uzak örneğini görmekteyiz. Oyunun sonunda hata yapan karakterler hatalarını itiraf eder ve çeşitli yardım konularına tabi olurlar.

İSTANBUL GELİŞİM SANAT
Yazan ve Yöneten: Zahrettin ÇELİK
Sanat Danışmanı: – Vatan ŞAŞMAZ
Seslendirme: Toprak SERGEN

Proje Danışmanları
Servet Engin
Hasan Ali Hayıroğlu
İbrahim Palamut
Av.Suat Yurdsever
Dr.Okan Ok
Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği
Oyunun Kadrosu: 6 oyuncu – 2 teknik
Kostüm: Elif Gedikoğlu – Serpil Argun
Türü: Trajikomik
Süre: 80 dkk / 2 perdelik
İzleyici kitle: 7’den 70’e
Koordinatörler:, Ali Çelik

kaza1

Paylaş