EENA 2015 Bükreş Konferansına Katıldık

Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği olarak 22-24 Nisan 2015 tarihleri arasında Romanya / Bükreş’te düzenlenen EENA 2015 Konferansına katıldık.

EENA 2015 konferansı, acil sağlık hizmetleri temsilcilerini, kamu yetkililerini, endüstri temsilcilerini ve katılımcıları bir araya getirerek yeni teknolojiler ve uygulamalar hakkında bilgi paylaşımı yapılmasını sağladı. Avrupa geneli, Avustralya, Azerbaycan, Ekvador, Gürcistan, Hindistan, Kuveyt, Lübnan, Malezya, Yeni Zelanda, Tayland, Türkiye gibi 35’den fazla ülkeden gelen yaklaşık 450 delege 3 gün boyunca bilgi paylaşımı sağladı.

Derneğimizin kurucu üyelerinden ve yönetim kurulunda çeşitli görevlerde bulunan Acil Tıp Tek. Ceyhan MOLLA, EENA 2015 Konferansına katılarak derneğimiz adına çeşitli temaslarda bulundu.

Konferansın 1 Günü:

Charlie Hebdo’ya yapılan terörist saldırılar

Frederic Monard (Chief of staff, Paris Fire Brigade) Fransa’nın Paris kentinde gerçekleşen terörist eylemler sonrası ambulans,itfaiye ve polis ekiplerinin olaylara nasıl müdahale ettiğini anlattı.

Mirnesa Softic (Expert, Operational and Communication Centre of Bosnia and Herzegovina 112, Ministry of Security, Bosnia and Herzegovina) Mayıs 2014’te Balkanlarda meydana gelen sel baskınları ve yapılan müdahaleleri anlattı.Hatırlanacağı üzere 4 ayda yağması gereken yağış miktarı 3 günde yağmış ve birçok şehir bundan etkilenmişti.

Demetrios Pyrros (Chair of EENA Advisory Board) 22 Temmuz 2011 tarihinde Norveç’in başkenti Oslo’da yerel saat ile 15:26 sularında başbakanlık binası önünde gerçekleşen bomba saldırısı ve Utoya (Utøya) adasında aynı saatlerde gerçekleştirilen Norveç Sosyal Demokrat Parti yaz kampına yapılan silahlı baskını ve sonrasında yapılan ambulans ve güvenlik organizasyonlarını anlattı.

Nadine Allen (Head of Customer Unit Industry and Society, Ericsson) Gelecekte sağlık kayıtlarına nasıl kolaylıkla ulaşılabileceğini, giyilebilir teknolojilerin sağlık alanında yapacağı katkılar ve bu kayıtların nasıl saklanacağı üzerine bir sunum yaptı.

Dave Richards (Director Resource & Planning St. John, New Zealand) Yeni Zelanda’da vaka yoğunluklarına göre yapılan simülasyon, risk planlamaları ve ihtimalleri değerlendiren bir sunum yaptı. Sunumunda yapılan risk analizlerinin doğruluğu değerlendirilirken, karşılaşılan operasyonel zorluklar anlatıldı.

Wolfgang Kampichler (Chair of EENA NG112 committee) Acil durumlarda sosyal medyanın önemi ve yeni nesil 112 (NG112) teknolojileri üzerine sunumlar yaptı. Emergent projesi tanıtıldı.Acil durum yöneticilerinin sosyal medyada nasıl paylaşımlarda bulunması gerektiği anlatıldı.

Konferansın 1. günü, düzenlenen kokteyl ve 112 seromonisi sonrası tamamlandı.

Konferansın 2 Günü:

Ali Marafi (Head of Emergency Communications 112, Ministry of Interior, Kuwait)
Kuveyt 112 sistemini tanıttı.

Andy Minshaw (Business Development Director, Volt Delta International) Multimedia çağrı yönlendirme ve akıllı çağrı merkezlerinin yönetimi ile ilgili bir sunum yaptı.Çağrı merkezlerinin hizmet kalitesinin arttırılması için yol gösterici bir sunum oldu.

Aapo Koski (Product Owner, Insta Response Product family, Insta DefSec Oy) Finlandiya’da uyguladıkları çağrı karşılama modelini anlattı. Kurdukları Virtual Public-safety answering point sisiteminin nasıl çalıştığı üzerine bir sunum yaptı.

Mikael Grasjo (Product Manager, Carmenta) Bulut tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri hakkında bilgi verdi.CBS teknolojisi bilimsel araştırmalar, kaynak yönetimi, varlık yönetimi,alt yapılar (doğalgaz, elektrik, su), arkeoloji, çevresel etki değerlendirmesi, peyzaj mimarlığı, kentsel planlama, kartografya, kriminoloji, coğrafi tarih, pazarlama, lojistik, maden haritalama, haritacılık, tarım ekili tarım alanlarının tespiti ve toplam mahsülün hesaplanması, askeri uygulamalar, hava, deniz ve kara trafiği izleme araç takip sistemleri, meteoroloji,arama kurtarma ve diğer amaçlar için kullanılabilir.

Wayne Sweeney (Business Development Manager, Public Safety Sector, Esri) SaaS ve GIS hakkında bir sunum yaptı.

Talip Kucukkilic (Technical Leader (112 Project), Aselsan) Türkiye’de tek numara modelinin çalışma altyapısından bahsetti. 112 tek numara sistemi ile kullanılan Coğrafi Bilgi Sistemleri hakkında bilgi verdi.APCO-25,DMR ve PMR haberleşme altyapısı ile haberleşmenin nasıl yapıldığından bahsetti.

Piero Brambilla (CIO, AREU Lombardy, Italy) 112 where ARE U uygulamasının arkaplanını ve çalışma biçimini anlattı.

Rozinah Anas (Project Director, MERS 999, Malaysia) Malezya’da kullanıma başlanan Save Me 999 uygulamasını ve ülkede meydana gelen sel baskınlarından çıkartılan dersleri anlattı.

Jordi Borell (Sales & Business Development Director, Alpify) Geliştirdikleri akıllı telefon uygulamasını tanıttılar. Geliştirilen uygulama ile acil durumda yardım çağırmayı ve coğrafi bilgi sistemi ile web tabanlı konum belirlemeye olanak sağlıyor.Akıllı telefonunuzda internet bağlantısı mevcut değilse konumunuzu acil çağrı karşılama merkezine SMS ile iletebilme özelliğine sahip.

Jerome Paris (Member Services Manager, EENA) Yakın bir gelecekte, aracınız ciddi bir kaza anında otomatik olarak acil çağrı merkezini arayacak bir elektronik güvenlik sistemine sahip olacak. Bilincinizi kaybetseniz bile, sistem kurtarma ekiplerine kaza mahallinin yerini bildirecek ve ekipler dakikalar içinde olay yerine intikal edecektir. eCall olarak adlandırılan bu sistem tüm Avrupa Birliğinde çalışacaktır. Ayrıca yakın zamanda AB ülkelerine ek olarak İzlanda, Norveç ve İsviçre’de de uygulamaya konulacaktır.

Bjorn Skoglund (Chief Developer, 112 Service, SOS Alarm) SOS ALARM Akıllı Telefon Uygulaması hakkında bilgilendirmede bulundu.

Gonne Schras (National Program Manager Burgernet, the Netherlands) BURGERNET toplum güvenliği ve çağrı karşılama uygulamasından bahsetti.

Steven Vercammen (Founder, EVAPP – Emergency Volunteer Assistance Programme in Belgium) EVAPP Projesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Gece sosyal etknlik olarak Çavuşesku’nun ‘Halk Sarayı’ ziyaret edildi.Romanya’nın düzlük bir araziye kurulu başkenti Bükreş’in nadir tepeciklerinden birinde yer alıyor Çavuşesku Sarayı. Saray inşa ettiren diktatörün adıyla bilinse de, Nikolay Çavuşesku binaya “Halk Sarayı” adını veriyor.

Konferansın 3 Günü:

Alfonso Zamarro Junquera (CEO & Co-Founder, DEA Drones) Son zamanlarda gündemde olan bir konu üzerine sunum yaptı. Acil durumun gerçekleştiği olay yerine AED gönderilmesini sağlayan hava araçları üzerine anlatımda bulundu.

Gediminas Suksta (Head of Information Technologies and Communications Division, Operative Management Board, Fire and Rescue Department, Ministry of Interior, Lithuania) Litvan’ya da hayata geçirilen kitlesel olaylarda halkı uyarmayı ya da bilgilendirmeyi sağlayan teknolojinin altyapısını anlattı.

112 Apps – what needs to be done? Paneli Gerçekleştirildi. 112 acil çağrı ve yer belirleme uygulamalarına gerçekten ihtiyacımız var mı? sorusuna yanıt arandı.

 

Paylaş