Bir Gün Herkes Paramedik Olacak?

Ülkemizde Acil Tıp Teknisyenliği Bölümü1996 yılında açılmış olup ilk mezunlar 2000 yılında verilmiştir. Şu an 45 binden fazla Acil Tıp Teknisyeni ve 17 bine yakın Acil Tıp Teknisyenliği öğrencisi bulunmaktadır. Acil Tıp Teknisyenleri acil sağlık sisteminde yetişmiş ve nitelikli personel gücü bakımından ilk sırada yer alarak sistemin yüküne omuz vermektedir.

İlk mezun verilen 2000 yılından itibaren yüksek öğrenime geçişte yaşanan sorunlar Acil Tıp Teknisyenlerinin öncelikli sorunları arasında yer almıştıralmaktadır.2000 ve 2001 yıllarında ÖSYM tarafından yapılan sınavla sınırlı sayıda bulunan, bugünkü adıyla İlk ve Acil Yardım Teknikerliği Bölümü yani Paramedik Bölümlerine öğrenci alımı yapılmıştı.2002 yılından itibaren sınavsız geçişle beraber getirilen METEB(Mesleki Teknik Eğitim Bölgesi) ile de kendi illerinde Paramedik Bölümü olmayan Acil Tıp Teknisyenleri için bu bölümü okumak imkansız hale gelmişti.

Acil Tıp Teknisyenlerini her platformda temsil etmek ve sorunlarına çözüm üretmek amacıyla kurulmuş olan Acil Tıp Teknisyenleri Derneği olarak meslektaşlarımızın üst öğrenimde yaşadığı bu sıkıntıları gidermek ve paramedik bölümünü okumalarını sağlamak amacıyla örgün eğitimle desteklenmiş uzaktan eğitim projesi geliştirdik. Yaşanan birtakım olumsuzluklardan dolayı bu proje henüz hayata geçirilememiştir.

Acil Tıp Teknisyenleri, üst öğrenimde yaşadığı sıkıntılara çözüm beklerken, ÖSYM tarafından yayınlanan yüksek öğretim programları ve kontenjanları kılavuzuyla bir kez daha hayal kırıklığına uğramıştır. Kılavuza göre İlk ve Acil Yardım Bölümünü Ebelik, Ebelik Hemşirelik, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Hemşirelik, Laborant, Laboratuvar, Laboratuvar Hizmetleri, Labaoratuvar Teknisyenliği, Sağlık, Sağlık Memurluğu, Veteriner-Laboratuvar bölümü mezunları da tercih edebilecek. Yapılan bu değişiklik binlerce Acil Tıp Teknisyenini bir kez daha mağdur etmiştir.

Bu bölümlerden mezun olanların da üst öğrenim sorunları bulunabilir. Ama bu sorun “herkes İlk ve Acil Yardım Bölümünü tercih edebilir” diyerek çözülemez. Kaldı ki Acil Sağlık Sisteminde son yıllarda yaşanan gelişmeler sonucunda Paramedik mesleğine sistemde etkin bir rol yüklenmektedir. Sağlık meslek liselerinde 4 yıllık Acil Tıp Teknisyenliği Bölümünden mezun olan Acil Tıp Teknisyenleri 2 yıllık ön lisans öğretimiyle bu sorumluluğu üstlenebilmektedir. Buna karşın yukarıda ismi geçen bölümlerden hangisi ya da hangileri bu sorumluluğu üstlenebilecek eğitim müfredatına sahiptir?

Bu karar acil sağlık siteminde büyük bir infiale yol açmıştır. Yüksek Öğretim Kurumu söz konusu kararı ivedilikle inceleyerek bu yanlıştan dönmelidir. Acil Tıp Teknisyenleri Derneği olarak, bu konuda meslektaşlarımızın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için her türlü girişimde bulunacağımızı ve konunun düzeltilmesi için gerekirse yasal yollardan hakkımızı arayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

Yaşar GÖKBAYRAK

Acil Tıp Teknisyenleri Derneği

Y.K.Başkanı

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir