Cumhurbaşkanı ile görüştük

Halkın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, Çankaya Köşkü’nde soru sormasına fırsatı tanıyan ”Cumhurbaşkanına sorun” uygulamasının ikincisi 15.04.2012 tarihinde sona ermişti ve Acil Tıp Teknisyenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Gökbayrak’ın sorusu, sorulan 2 bin 725 soru arasından 36 bin 550 oy alarak 1. seçildi ve Cumhurbaşkanına sorulma fırsatı bulundu.

ATT DER Başkanı Yaşar Gökbayrak; Son zamanlarda basında yer alan şiddet olaylarındaki artışa dikkat çekerek sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını ve son olarak Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde görevli 30 yaşındaki Dr. Ersin Arslan’ın bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesi sağlık çalışanlarını yasa boğmuştur dedi. Hayatını kaybeden doktor Arslana başsağlığı dileyerek tüm sağlık çalışanlarının selamını cumhurbaşkanı güle iletti.

Yaşar Gökbayrak ‘’7 gün 24 saat büyük bir özveriyle, fedakarca görev yapan; zaman zaman saldırılara maruz kalarak darp edilen, yaşam kurtarmak için zamanla yarışırken ambulans kazaları sonucu hayatını kaybeden, bulaşıcı hastalıklara maruz kalan 112 çalışanları da riskli birim statüsünde değerlendirilmeyi hak etmiyor mu” sorusunu cumhurbaşkanına sordu.

Cumhurbaşkanı Gül, insanlara yardım için özveri ile çalışan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin asla kabullenilemeyeceğini ve bu konu ile ilgili gerekli tedbirlerin alındığından bahsetti. Soru ile ilgili olarak çok teknik bir soru, bunu sağlık bakanlığına sorduk ve 112 acil Çalışanları’nın riskli birim olarak tanımlanması için gerekli çalışmaların sağlık bakanlığınca yapıldığı ve bu konu ile ilgili çalışmaların daha da hızlandırılacağından bahsetti.

Konu ile ilgili açıklama yapan ATT DER Başkanı Yaşar Gökbayrak; öncelikle sayın cumhurbaşkanımıza samimiyetinden dolayı teşekkür ederiz dedi ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununun 40. maddesinde riskli meslek grupları yer almaktadır. Emniyet ve TSK mensupları 360 gün çalışmalarının karşılığında 90 gün itfaiye çalışanları ise 360 gün çalışmaları karşılığında 60 gün fiili hizmet zammından faydalanmaktadır. Çalışma alanına baktığımızda sağlık çalışanları da riskli meslekler grubunda yer almaktadır. Fakat bunların arasında 112 acil çalışanları sürekli sahada insanlarımıza acil yardım hizmeti sunmaktadır. Sağlık çalışanları bulaşıcı hastalıklar, ambulans kazaları, darp, hastaların apartmanlardan indirilmesi sürecinde bel boyun fıtığı gibi meslek hastalıklarına maruz kalmaktadır. Bu nedenle 112 acil çalışanları da riskli birim olarak kabul edilmeli ve fiili hizmet zammından yararlanarak erken emeklilik hakkı tanınmalıdır. Avrupa’daki örneklere baktığımızda acil yardım çalışanlarının 10 – 15 yıl aktif olarak hizmet verdikleri göz önüne alınırsa ülkemizde de benzer uygulamanın hayata geçirilmesi gerekmektedir.

VİDEOLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir