Son günlerde yazılı ve görsel basında 112 maalesef çok talihsiz bir olayla anılmaktadır. Bir 112 ekibinin sedyeden hasta düşürme görüntülerini üzülerek izledik. Mesleğimiz işte böylesine zor bir meslek. Bazen kalecilerle kaderimizin aynı olduğunu düşünürüm. Eğer mağlup olmuşsa bir takım, kalecinin kurtardığı goller pek gündem oluşturmaz. Bizim kurtardığımız hayatlar, yaptığımız fedakarca çalışmalar pek gündeme gelmez de yaptığımız bir hata hemen manşet olur. Öncelikle şunu net bir şekilde vurgulayalım:112 bir ekip işidir ve hastaya müdahale ederken de, hastayı taşırken de bir ekip uyumu içerisinde hareket edilmelidir. Yaşanan talihsiz olay bu alanda yapılan yanlışları ve yapılmayan eksikleri yeniden sorgulamamıza neden olmuştur:
- Ülkemizde hastane acil servis girişleri ambulansla getirilen hastalar için ne kadar uygundur?
- 112 çalışanları hasta taşıma tekniklerini ne kadar bilmekte ya da uygulamaktadır?
- Sosyal paylaşım sitelerinde yapılan eleştirilerde olduğu gibi gerçekten de acemilikten mi yoksa “artık biz yeterince deneyim kazandık, her şeyi biliyoruz” rehaveti nedeniyle mi böyle olaylar yaşanmaktadır?
Görüntülerden anlayabildiğimiz kadarıyla bir dizi hatalar zinciri göze çarpmaktadır:
- Hasta ambulanstan indirilirken ana sedyenin baş kısmından hastanın ağırlığına göre en az bir kişi tutmalı ve acil servisin içerisinde hastanenin sedyesine nakledilene kadar bırakmamalıdır.
- Hasta taşınırken yüzler hastaya dönük olmalı ve hasta gözlemlenmelidir.
- Acil servislerde ambulansla gelen hastalar için ayrı bir giriş yapılmalı ve bu girişler sedyelerin kolayca girip çıkabileceği şekilde düzenlenmelidir.
- Ambulans ergonomileri sedyelerin ambulanstan kolayca indirilip, yüklenebileceği şekilde dizayn edilmelidir…
Olayı izledikten sonra bizleri en az o bir o kadar daha üzen durum ise sosyal medyada yer alan akıl, iz’an, insaf ve üsluptan yoksun olarak yapılan seviyesiz eleştiriler olmuştur. Söz konusu olayın savunulacak bir yönü olmadığı gibi bir suçlu aranacak ise sadece görüntülerde yer alan kişi değil ekibin tamamı kusurludur. Eleştiri yapılırken yapıcı bir üslup kullanılarak, yapılan hatanın tekrarlanmaması adına neler yapılabileceğinin tartışılması hepimiz adına daha faydalı olacaktır. Birde olayın özeleştiri tarafı var:
- Peki, hangimiz her sabah nöbeti devraldığımızda ambulansın günlük kontrollerini sürekli olarak yapıyor, malzemeleri kontrol ediyoruz?
- Kaç arkadaşımız aldığı eğitim ve yaptığı işin gereklerine uygun olarak şikayet etmeden bütün vakalara standart bir yaklaşım sergilemektedir?
- Kaç meslektaşımız bilgi ve becerilerini sürekli güncelleyerek kendini geliştirmekte, alanımızla ilgili eğitimlere ve bilimsel toplantılara katılmaktadır?
- Mesleğin tamamını yüz basamak olarak düşünürsek sahip olduğumuz bilgi ve beceriye göre bizler acaba kaçıncı basamaktayız?..
İnsanlara en zor zamanında yardım eli uzatan bir sistemin fertleri olarak yaşanan bu üzücü ve talihsiz olaydan gerekli dersleri çıkartarak, her birimiz şapkamızı önüne koyup düşünmeli ve bu sistemi daha iyi noktalara taşımak için her türlü olumsuzluğa rağmen gece gündüz demeden var gücümüzle çalışmalıyız.
Unutmayalım ki bizim yapacağımız hatanın bedeli kaybedilecek bir YAŞAMDIR!
Yaşar GÖKBAYRAK
Acil Tıp Teknisyenleri Derneği
Genel Başkanı
ATTDER’e mobil aidat yöntemiyle 1 dakikada üye olabilirsiniz. Üye olarak derneğimize destek olmak için Tıklayınız
Bir yanıt yazın