ATT DER Başkanından Medya Sağlık Dergisine Röportaj

Hayat Kurtarıyorlar Ama Hayatları Riskte

Acil Tıp Teknisyenleri Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak vatandaşların farklı amaçlarla 112 komuta kontrol merkezini gereksiz meşgul etmemelerini, yapılan her meşguliyetin bir insanın hayatını etkiyebileceğini söyledi

Vatandaşlarda 112 Numarasını arama ve ambulans talep etme konusunda bilinç oluşturulması gerektiğini anlatan Gökbayrak, “Komuta kontrol merkezlerimize asılsız, küfür taciz içeren çağrılar geliyor. Acil olmayan durumlar için ambulans talep ediliyor. Bu durumlarla ilgili bir yaptırım maalesef yok. Meslektaşlarımız sapıklık yapan bir insanla konuşurken acil bir çağrıyı hatta beklemek zorunda kalıyor. Belki de bu sırada bir insanın yaşamı etkileniyor. Bizim için dakikalar büyük önem taşıyor. Acil çağrı birkaç dakika telefon da beklerse 112ekibimiz birkaç dakika geç olay yerine ulaşır. Bu da insan hayatını etkiliyor. İlköğretimden itibaren bütün vatandaşlarımızda ilkyardım konusunda belli bir bilincin oluşturulması gerekiyor.” dedi.

VAKA ACİL DEGİLSE VATANDAŞIN MAAŞINDAN PRİM KESİLMELİ

Uluslar arası acil durum parametrelerinin 32 adet olduğunu ve bu parametlerin içine girmeyen çağrılar için farklı uygulamalar yapılması gerektiğini belirten Gökbayrak, “Bu parametlerin içine girmeyen durumlarda ambulans gönderilmeyebilir. Vaka acil duruma girmiyorsa vatandaşın maaşında veya emeklilik ikramiyesinden o prim kesilebilir. Bu tarz uygulamalar getirilmeli. Çünkü vatandaş tarafından acil olmadığı bilinen durumlarda da çağrılıyoruz. Baş ağrısına, sinir krizine 112ekipleri çağrılmamalı” diye konuştu

GENELLİKLE 112 EKİPLERİ POLİSTEN ÖNCE OLAY YERİNDE

Komuta kontrol merkezine çağrı polisten değil vatandaştan geliyorsa, komuta kontrol merkezinin polisi bilgilendirdiğini ancak çoğu zaman 112ekiplerinin polisten önce olay yerine vardığını belirten Gökbayrak, çalışma şartları hakkında şunları söyledi: “özellikle olay yerine ulaştığımızda kalabalık ve stresli bir ortam oluyor. Bazen polis olmasına rağmen bize saldıran hasta yakınları olabiliyor. Çok sıkıntıda kalıyoruz. Biber gazı ya da şok cihazı bizi ne kadar korur bilmiyoruz. Çünkü olay yerinde genellikle bir kişi olmuyor, kalabalık topluluklar oluyor. Bizim güvenliğimizin polis ekipleri tarafından sağlaması gerekiyor. Amacımız vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet.

112 ÇALIŞANLARINA ERKEN EMEKLİLİK HAKKINI KAZANMALI

Acil Tıp Teknisyenleri Derneğinin girişimleri sonucunda 112 çalışanlarının riskli birim olarak kabul edildiğini belirten Gökbayrak “5510 sayılı bir yasa var. Bu yasaya göre risk içeren meslekleri icra edenler fiili hizmet zammı dediğimiz erken emeklilik hakkından faydalanıyor. 112 çalışanları çok riskli bir mesleği icra ediyorlar ve 5510 sayılı yasa kapsamına alınarak belli oranda erken emeklilik hakkını kazanmaları gerekiyor. Acil Tıp Teknisyenleri Derneği olarak bu konunun takipçisiyiz. Bununla ilgili olarak da sağlık bakanlığının çalışma bakanlığıyla bir koordinasyon içinde olması gerekiyor” dedi.

Paylaş