İzmir’de Acil Tıp Teknisyenlerinden Gerçek Gibi Kaza Tatbikatı

İZMİR İzmir’de Acil Tıp Teknisyenleri (ATT) Günü kutlama etkinlikleri kapsamında İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Acil Tıp Teknisyenleri (ATT) Derneği işbirliğiyle trafik kazasından yaralı kurtarma tatbikatı yapıldı.

Binlerce kişinin ölümüne neden olan trafik kazalarında nasıl davranılması gerektiğini konu alan trafik kazası tatbikatı ile hem vatandaşlar bilgilendirildi hem de sağlık ekipleri çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İzmir Ambulans Servisi(izAS) ve Acil tıp Teknisyenleri Derneği(ATT-DER)’in birlikte Konak Meydanı Saat Kulesi önünde gerçekleştirdikleri kaza tatbikatında 15 haftalık hamile bir bayan sürücünün bisikletli genç bir erkeğe aracıyla çarpması canlandırıldı. Kaza sonrası çevrede bulunan vatandaşların 112 ile nasıl bağlantı kurmaları gerektiği konusunda bilgi verilen tatbikatta, sağlık çalışanlarının hangi koşullarda ve neleri dikkate alarak müdahale ettikleri anlatıldı. Çevredeki vatandaşlar tarafından ilgi ile izlenen kaza tatbikatında doğru müdahale ve zamanın iyi kullanılması öncelikli olarak anlatılırken, özellikle adres tarifi konusunda 112 ekiplerinin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi konusunda da bilgi verildi. Tatbikat öncesi açıklama yapan Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Okan Özmen ve Acil Tıp Teknisyenleri Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak, sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları şiddet olaylarına da vurgu yaptı.

7 gün 24 saat
Bakanlığın Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında hizmet kalitesinin arttığını ve insan kaynakları gerekliliğinin de karşılanabilir hale geldiğine değinen Acil Tıp Teknisyenleri Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak, “7 gün 24 saat kesintisiz olarak trafik kazaları, kalp krizleri, boğulmalar, kalp-solunum durması vb ciddi durumlarda havada, karada, denizde hizmet veriyoruz. Yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgide insanlara yardım etme ayrıcalığına sahip bir mesleğin fertleri olarak ülkemizin dört bir yanında her türlü sıkıntıya, strese, coğrafi engellere rağmen, yağmur çamur demeden imdat çığlıklarına yardım elimizi uzatıyor, her gün onlarca hayat kurtarıyoruz” dedi.

Tüm meslektaşlarımın 22 – 28 mart acil tıp teknisyenleri haftasını kutluyor, kurtarılacak hayatlar adına meslektaşlarıma teşekkür ediyorum diye konuştu.

Sistem nasıl çalışıyor
İzmir 112 İl Ambulans Servisi 90 Acil Yardım İstasyonu’nda 108 ambulans, 2 yenidoğan ambulansı, 1 helikopter ambulans, 6 tane motosiklet ambulans ile hizmet verdiklerini belirten Gökbayrak, “İzmir il sınırları içindeki acil yardıma ihtiyacı olan bir vatandaşımızın çağrısı komuta kontrol merkezine düşmekte. Olay yerine en yakın ambulansımız yönlendirilmektedir. Tüm ambulanslarımız uydu aracılığıyla takip edilmekte. Bir ambulansımızın saniyede kaç kilometre gittiği, vatandaşımızın bizi hangi adresten hangi saniyede aradığını görebilecek alt yapımız var. Şu an ambulans servisimizde çalışan yaklaşık bin 300 personelin yüzde 50’sini ATT arkadaşlarımız oluşturmakta. Fedakârca görev yaparken zaman zaman haksız saldırılara maruz kalıyor, en zor anında insanlara yardım elimizi uzatırken şiddet görüyoruz. Bizler bunları hak etmiyor, canımızı bu ülkenin vefalı insanlarına emanet ediyoruz. Günümüz bilgi çağında, kendi üst bölümümüz olan ilk ve acil yardım teknikerliği bölümünü okumak istiyoruz. Mesleki kariyerin sadece ön lisansla sınırlandırıldığı bize dar gelen bu kalıpları kırarak lisans ve yüksek lisans bölümlerinin de hayata geçtiği bir meslek grubu olmak istiyoruz” diye konuştu.

Kanal 35

TRT Haber

YeniAsır TV

Paylaş