ATTDER, Ambulans Şoförlerini de Unutmadı

Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği ile Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ve ATTDER, Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü, Özel Sigorta Firma temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Ambulans Sürücülüğünde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı sonuç raporu ATTDER Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak tarafından Sağlık Bakanlığına sunuldu.

Konu ile ilgili açıklama yapan Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Mevzuat ve Dış İlişkiler Sekreteri ve Çalıştay Koordinatörü İsmail Dal “Ambulans sürücülüğü özellikle ilk yıllarda paramediklerin, son yıllarda da acil tıp teknisyenlerinin en önemli sorunları arasında yer aldı/almaktadır. Bu konuda yaşanan sıkıntılar ATT DER tarafından değişik zamanlarda yapılan görüşmeler ve basın açıklamalarıyla gündeme getirilmektedir. Bir meslek grubunun çalışma hayatında yaşadığı sıkıntıların ve sorunların çözüm yollarını en iyi o mesleğin mensupları ortaya koyabilir düşüncesinden hareketle düzenlenen çalıştayda; acil sağlık sisteminde aktif olarak görev yapan acil tıp teknisyeni ve paramediklerin yanı sıra konu hakkında bilgi sahibi olarak çözüme katkı sağlayacak tüm paydaşların katkısı da sağlanmıştır” dedi.

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleştirilen Ambulans Sürücülüğünde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı ile bu konuda yaşanan sorunların teşhisi bizzat çalışanlar tarafından ortaya konurken; çözüm önerileri de çalışanlar ile birlikte konunun uzmanlarının katkısıyla hazırlanmıştır diyen İsmail Dal” çözümün bir parçası olmak için gayret eden ATTDER olarak tespitlerimizi ve çözüm önerilerimizi Sağlık Bakanlığına sunduk. Bu konuda gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” dedi.

Ambulans Sürücülüğünde Yaşanılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayında öne çıkan çözüm önerileri şunlardır:

Asli görevlerinin yanında süreklilik arz edecek şekilde ambulans sürücülüğü görevini de yürüten personele brüt maaşın %15 oranında sürücülük tazminat ücreti verilmelidir ya da döner sermaye tavan ek ödeme tutarına esas katsayı oranı 2’den 2,5’a çıkarılmalıdır.

Şimdiki düzenle ambulans kullanan acil tıp teknisyeni ve paramediklere sürücülük farkı verilememektedir. Kanun ve Yönetmelikte sürücülük yapan att ve paramediklere döner sermayenin % 10 oranında ücret ödenir ibaresi olmasına rağmen, sürücülük yapan acil tıp teknisyenleri tavana takıldığı için bu rakamı(60 TL) alamamaktadır.

Sürücülüğü ATT ve Paramedikler Yapsın Deniliyorsa 250 Lira Fark Verilmelidir.

Ambulans sürücülüğü gibi zor bir görevi yerine getiren acil tıp teknisyenlerinin hiç bir fark alamaması, bu riskin alınması konusunda kullanmayan att ve paramedikleri alttaki sürücülükte yaşanan sorunlardan dolayı teşvik etmemektedir.
Bu ücretin verilmesiyle sistemde aktif sürücülük yapan sağlık personellerinin sayısı derneğimizin de teşvikiyle bir o kadar artacaktır.

Ücretle ilgili bir diğer madde şoförlerimiz için

  • Sağlık hizmetleri sınıfı kadrosunda olmayan ve ambulans şoförü kadrosunda yer alan personelin riskli birim ücretini yeterli oranda alabilmesi için döner sermaye tavan katsayı oranı artırılmalıdır.

Tüm maddeler için tıklayınız

Paylaş